Reisverslag Kenia-Tanzania-Zanzibar

Met dit reisverslag proberen we je een indruk te geven van onze prachtige safarireis door Kenia en Tanzania.
We hebben tijdens deze reis zoveel gezien en indrukken opgedaan dat het onmogelijk is om dit allemaal te beschrijven. Het is dus een globale beschrijving van wat we per dag hebben gedaan en gezien.
Daarnaast is extra informatie aanwezig over de bezochte parken in de Park Informatie, bij vermelding van een park in het reisverslag is een link naar deze info aanwezig.

Amsterdam – Nairobi (dag 1)

Za. 11-02-06

De schipholtaxi staat al vroeg voor de deur. Via Oudenbosch gaat de rit naar Amsterdam.
Om 10.30 uur vertrekt het vliegtuig zonder noemenswaardige vertraging richting Nairobi.

Na een kleine 8 uur vliegen arriveren we rond 20.00 uur lokale tijd op het vliegveld van Nairobi waar we worden ontvangen door de plaatselijke reisagent. Na de kennismaking met onze andere reisgenoten, Anke & Dick en Sandra & Leo, worden we door onze gids naar het prachtige Safari Park Hotel gebracht. Dit mooie hotel ligt aan de rand van Nairobi, net buiten alle drukte.

We worden ontvangen met een heerlijk drankje, en na een korte briefing over het vervolg van de reis zoeken we de kamers op.
Na zo’n lange, vermoeiende reis is de slaap snel gevat.

Shaba National Reserve (dag 2)

Zo. 12-02-06

Na het ontbijt worden we in de lounge ontvangen door Salim, onze gids voor de safari in Kenia. De koffers worden in de minibus geladen en we vertrekken richting Samburu National Reserve, ten noorden van Nairobi. Onderweg, bij Nanyuki, steken we de evenaar over en natuurlijk maken we daar een korte (toeristische) stop.
De lunch nuttigen we in het Kentrout Grill Restaurant. Tijdens het nuttigen van de vers gegrilde forel of kip moeten we wel oppassen dat de brutale colobus apen niet ons brood van de tafel stelen. Onderweg maken we af en toe een korte stop bij een souvenir winkeltje, niet alleen om wat te kopen maar hier kan ook rustig gestopt worden omdat de terreinen bewaakt worden en er goede toiletten zijn.

Na de lunch rijden we via het plaatsje Isiolo naar het Samburu Park. Dit park is zo’n 300 km2 groot en bestaat grotendeels uit droog savanne gebied. Rondom de oevers van de rivier is het echter veel groener en meer begroeid. In het park leeft het Samburu volk wat zeer verwant is aan het bekende Masai volk.

Bij Isiolo gaat de asfalt weg over in een onverharde, slechte weg. Voor onze gids Salim maakt dit echter niets uit, hij blijft ook over deze slechte weg stevig doorrijden. Hij denkt waarschijnlijk hoe sneller we rijden hoe eerder de ellende over is, voor ons is het nog wel even wennen! Onderweg naar het park passeren we een aantal dorpjes van het Samburu volk.

Eenmaal in het reservaat aangekomen maken we onderweg naar de lodge een korte game drive (= safaritocht). Tijdens deze eerste game drive worden we al direct op een grote hoeveelheid dieren getrakteerd. Impala’s, gravy zebra’s, netgiraffes, spiesbokken en nog wat meer klein wild. Plotseling staan we oog in oog met een olifant, wat zijn ze groot! Ook de buffel laat zich zien en ….. de eerste dag krijgen we gelijk al een leeuw te zien. We kunnen de leeuw tot dichtbij naderen, ze heeft eigenlijk helemaal geen oog voor ons.

Na onze eerste, geslaagde, game drive komen we aan in de Samburu Serena Lodge. De lodge is zeer fraai gelegen midden in het park aan de rivier. ’s Avonds genieten we van een heerlijk diner (buffet) en vanuit het openlucht restaurant kijken we uit over de rivier.

Shaba National Reserve (dag 3)

Ma. 13-02-06

In overleg met onze gids, Salim, ontbijtenwe een vroeg. We kunnen dan een lange ochtend game drive maken en afsluiten met een bezoek aan een Samburu dorp.

De game drive begint goed, we treffen een luipaard boven in een boom. Met het busje kunnen we vlak onder de boom komen waardoor we een goed zicht hebben op dit prachtige beest.
Na een poosje ongeïnteresseerd naar ons te hebben gekeken komt het luipaard in beweging. Langzaam, alsof hij voor ons poseert, klimt het dier uit de boom. Eenmaal uit de boom komt hij recht op ons busje af, maakt een soort koprol door het zand en verdwijnt in de bosjes.

Na deze zeldzame ervaring (luipaarden zie je niet zo vaak) gaat de game drive verder. Even later zien we een leeuw met welpjes op weg om te eten van de zojuist gevangen prooi.
Ook zien we weer olifanten, giraffes, zebra’s, apen en vele vogel soorten.
Voordat we terug keren naar de lodge bezoeken we een traditioneel dorpje van het Samburu volk. Het is wel wat toeristisch maar toch aardig om te zien hoe dit volk (nog steeds) leeft. We worden verwelkomt met zang en dans, mogen een kijkje nemen in één van de hutten en krijgen uitleg over hoe het volk leeft. Het Samburu volk is verwant aan het bekendere Masai volk en leeft ook van de veeteelt.

Rond 12.00 uur zijn we terug in de lodge. Tijdens het heetst van de dag is er tijd om te relaxen. Om 16.00 uur gaan we weer op pad voor de namiddag game drive. Tijdens deze rit krijgen we niet veel wild te zien, wel maken we een stop boven op een heuvel. We mogen hier het busje verlaten en heerlijk genieten van het prachtige uitzicht, we wanen ons nu echt in de film “Out Of Africa”.

Als de zon achter de horizon verdwijnt arriveren we weer in de lodge waar we eindelijk al het stof van ons af kunnen spoelen, want stoffig is het zeker. ’s Avonds genieten we met z’n zessen weer van het heerlijke buffet.

Aberdare National Park (dag 4)

Di. 14-02-06

In de vroege morgen verlaten we Samburu met een laatste game drive. We krijgen weer aardig wat dieren te zien, naast de gebruikelijke impala’s en antilopen ook weer wat olifanten, giraffes, zebra’s, spiesbokken en een krokodil.

Vanuit Samburu rijden we richting Mweiga, waar we worden ontvangen op de chique Aberdare Country Club. In deze typisch engelse koloniale club worden we getrakteerd op een heerlijke lunch. Na de lunch is er nog even tijd om rond te kijken in de zeer fraai onderhouden tuinen met veel kleurige bloemen voordat we in een speciale bus vertrekken richting ons einddoel voor deze dag, ‘The Ark‘. The Ark is een lodge die diep verscholen ligt in het Abedare National Park. Het is gelegen aan een verlichte drinkplaats zodat we ook ’s avonds het wild kunnen aanschouwen.

De Ark heeft een aantal balkons die uit kijken over de waterplaats. Het bovenste balkon is in de openlucht, op de eerste verdieping is een met een glaswand afgesloten ruimte die uitkijkt over de drinkplaats en op de begane grond is een uitkijkpost met kleine kijkgaten. In deze uitkijkpost sta je op gelijke hoogte met de dieren die zeer dichtbij komen. De rest van de dag en avond genieten we dus van de dieren die deze keer naar ons toekomen.Bij aankomst is er reeds een grote kudde buffels bij de drinkplaats, later komt er ook nog een kudde olifanten. Tussendoor zien we nog wat wrattenzwijnen, een waterbok en een hyena. In het water zijn een paar otters zeer druk in de weer en een visarend komt ook nog even kijken of er wat te halen is.

Tijdens het eten houden medewerkers ons op de hoogte of er iets speciaals te zien is. Zelfs ’s nachts kun je op de hoogte worden gehouden middels een belletje in de slaapkamer. Het aantal belletjes geeft aan welk dier te zien is (je kunt het belletje natuurlijk ook uitzetten).
’s Nachts is de bel wel gegaan, maar we zijn er niet uit gegaan. De volgende morgen hoorden we dat er een buffel, olifant en een neushoorn te zien zijn geweest.

Lake Nakuru National Park (dag 5)

Woe. 15-02-06

Na een heerlijk ontbijt in De Ark vertrekken we weer naar de Aberdare Country Club waar Salim al op ons staat te wachten. De tassen gaan weer in het busje en we kunnen vertrekken naar Lake Nakuru.
We rijden langs de Aberdare Mountains naar Nyahururu waar we een korte stop maken bij de Thomson Falls. Na deze stop rijden we verder richting de Great Rift Valley. De Great Rift Valley is een diepe kloof die ontstaan is op de breuklijn van 2 aardkorsten. De kloof heeft een lengte van 9600 km en loopt van Israël tot Mozambique. Na een schitterend uitzicht vanaf de rand van de vallei dalen we af naar de bodem van de vallei om de reis voort te zetten richting Lake Nakuru waar we rond lunchtijd aankomen. Na de lunch in het prachtige Lion Hill Sarova Lodge hebben we even tijd om ons op te frissen en uit te rusten voordat we vertrekken voor de middag game drive.

 

Om 16.00 uur rijden we het park binnen en al vrij snel krijgen we de zeldzame zwarte neushoorn te zien. Voor ons maakt dat in ieder geval de big 5 compleet (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn)
Voordat we aankomen bij het ‘flamingo-meer’ zien we ook nog waterbokken, buffels, rothschild giraffes (met de witte sokken) en gazellen. Op de open vlakte bij het meer staan een aantal witte neushoorns te grazen, samen met een kudde buffels en zebra’s.
Als we over de zoutvlakte langs het meer rijden zien we alleen nog maar flamingo’s, het zijn er zoveel dat het meer er bijna roze van ziet. We stoppen vlak bij de waterrand en mogen even het busje uit om een paar prachtige plaatjes te schieten van de flamingo’s. Na al dit moois keren we weer terug naar de lodge voor het diner en een welverdiende nachtrust.

Masai Mara National Reserve (dag 6)

Do. 16-02-06

Op dag 7 wil Salim al vroeg vertrekken, om 07.00 uur, en voor die tijd moeten we al ontbijten. Vroeg op dus. Salim wil zo vroeg vertrekken omdat hij de grote drukte van de safaribusjes voor wil zijn. Eenmaal op weg word ons al snel duidelijk waarom. Dit is waarschijnlijk het slechtste stuk weg van heel Kenia, veel, heel veel stof en alleen maar putten en gaten. De busjes die achter ons komen rijden de hele morgen in de grote stofwolk die wij achter ons laten. Na deze “African Massage” komen we rond het middaguur aan in het Masai Mara National Reserve, het meest bekende park van Kenia en een uitloper van het beroemde Serengeti NP in Tanzania.

In het Masai Mara verblijven we in het Mara Sarova Tented Camp. We hadden werkelijk geen idee wat ons te wachten stond, een tent? Hoe primitief zou het worden die twee nachtjes? Nou dat is reuze mee gevallen, temidden van de prachtige tuinen liggen de ruime safari tenten. De tenten zijn voorzien van een mooie houten vloer, een heerlijk bed en zelfs een aanbouw met douche en toilet ontbreekt niet. Na de lunch hebben we nog even de tijd om te relaxen op het terras voor onze tent alvorens we weer op pad gaan om wild te spotten.

De eerste game drive in de Masai Mara is er één om niet snel te vergeten. We hebben enorm veel dieren en prachtige landschappen gezien. Het begint met giraffes, antilopen, gazellen en olifanten. Vervolgens zien we een moeder leeuw met kleine welpjes, helaas kunnen we niet dichterbij komen omdat we niet van de gangbare paden af mogen en de rangers houden ons in de gaten. We rijden weer verder en plotseling gaat Salim volgas over de savannes, hij heeft een melding gekregen via de radio. Even later is duidelijk wat het was, bij een boom staan reeds een aantal busjes en onder de boom licht een cheeta. Op weg terug naar de lodge staan we plots oog in oog met een mannetjes leeuw. Het mannetje, met prachtige manen, loopt tussen de massaal toegestroomde busjes en jeeps door alsof het hem allemaal niets doet.
De game drive sluiten we af met een prachtige zonsondergang.

Masai Mara National Reserve (dag 7)

Vr. 17-02-06

Vandaag staan er 2 game drives op het programma. Eentje in de ochtend van 7.30 uur tot 12.00 uur en eentje ’s middags van 16.00 uur tot 19.00 uur, de tussenliggende periode brengen we door in en rond het zwembad op het kamp. Alle tijd dus om het Masai Mara N.P. te verkennen. Het park bestaat uit uitgestrekte grasvlakten die op dit moment vol smart wachten op een buitje regen. De dorre vlakten is ook de reden dat er bijna geen gnoe’s en zebra’s in het Masai Mara zijn te vinden. Deze dieren bevinden zich momenteel op de vlakten van de Serengeti waar ze zich weer langzamerhand aan het verzamelen zijn voor de jaarlijkse migratie. Tijdens die migratie doen de enorme kuddes ook de Masai Mara weer aan.
Tijdens de 2 game drives zien we weer enorm veel beesten: leeuwen, zowel mannetjes als vrouwtjes met welpjes; cheeta’s; buffels; olifanten; giraffes; hyena’s; een paar gnoe’s; bavianen; en vele soorten klein wild. Naast al dit wild zien we ook zeer veel vogels, waaronder vele roofvogels zoals de gier, uil en arend. Maar ook de ibis, marabou, reiger en struisvogel. Ook voor de vogelliefhebbers is er dus veel te zien.
Tijdens de game drives genieten we ook van het wisselende landschap. We stoppen nog bij een klein watertje wat vol zit met nijlpaarden en aan het eind van de dag zien we nog een mannetjesleeuw met een prooi. Langs de weg ligt hij lekker te smullen van een zojuist gevangen buffel. Een nadeel dat we zo dichtbij kunnen komen is wel dat we ook de stank en de zwermen vliegen niet kunnen ontlopen.

Nairobi-Arusha (Tanzania) (dag 8)

Za. 18-02-06

Deze dag is het eind van de safari in Kenia, we keren terug naar Nairobi voor onze transfer naar Arusha in Tanzania.
Omdat we een lange reisdag voor de boeg hebben, vertrekken we al om 7.30 uur vanuit het Masai Mara. Even na 12 uur arriveren we in het centrum van Nairobi bij het Stanley Hotel. In dit hotel genieten we van een kleine lunch en dan is het tijd om afscheid te nemen van Sandra en Leo. Sandra en Leo sluiten hun vakantie hun vakantie af met een weekje aan de kust bij Mombassa. Anke en Dick gaan nog met ons mee om onze reis te vervolgen met een safari door de parken van Tanzania.
Even na 14.00 uur vertrekken we met een grote bus naar Arusha, waar we rond 19.30 uur moe en bezweet aankomen. We worden gelukkig in een prachtig hotel onder gebracht waar we na een heerlijk diner genieten van een heerlijke douche en een welkome nachtrust.

Lake Manyara National Park (dag 9)

Zo. 19-02-06

Vandaag start onze safari in Tanzania. Voordat we starten met de eerste excursie maken we kennis met onze nieuwe reisgenoten. Els, en haar zoon Marint, zullen ons de komende dagen vergezellen. Als eerste brengen we een bezoek aan het Arusha Ngurdoto Cater N.P., dit park ligt iets buiten Arusha en is een groene oase voor de vele dieren die hier leven. In de krater bevinden zich een aantal meren waarvan we Momella Lakes bezoeken. In het park leven geen roofdieren meer, we zien wel giraffes, buffels en zebra’s grazen op de groene vlaktes op de bodem van de krater. Na dit bezoek keren we terug naar Arusha voor de lunch. Ook in Tanzania krijgen we een vaste chauffeur/gids voor de totale safari, als we de lunch achter de kiezen hebben maken we kennis met Elias die ons de rest van de safari zal vervoeren in de jeep van Ranger Safaris.

 

Na een korte briefing laden we de tassen in de jeep en vertrekken naar Manyara Lake. Net als onderweg in Kenia stoppen we ook in Tanzania met enige regelmaat bij een souvenir winkeltje.
Eind van de middag arriveren we in Lake Manyara Serena Safari Lodge. Deze lodge ligt boven op een berg iets buiten het park en biedt een prachtig uitzicht over het lager gelegen meer. Morgen gaan we het park in om te zoeken naar leeuwen die in dit park ook in bomen leven.

Serengeti National Park (dag 10)

Ma. 20-02-06

Na het ontbijt maken we een game drive door het gevarieerde gebied van Lake Manyara. Veel bos, mooie groene vlaktes en natuurlijk het meer.
Wanneer we door het bos rijden stopt Elias abrupt en wijst ons op het feit dat de apen zoveel herrie maken, er moet iets aan de hand zijn. Plotseling komt achter de jeep vanuit het bos een luipaard aangelopen en steekt de weg over. Het ging allemaal zo snel dat we geen kans hebben gezien om een foto te maken. Verder zien we nog giraffes en olifanten voordat we het bos verlaten en naar de rand van het meer rijden.

Op de open grasvlaktes grazen de buffels, zebra’s en een paar gnoe’s (grijze wildebeest). Aan de waterkant zien we vele vogels waaronder ook een aantal kingfishers. In het water liggen grote groepen nijlpaarden. Van een afstandje lijken het net rotsblokken in het water. Op de weg terug naar de lodge zoeken we nog verder naar leeuwen maar helaas hebben we geen leeuwen in de bomen gezien.

Lunchen in de lodge en dan op weg naar de uitgestrekte grasvlakten van de Serengeti. Het is een lange reis en in het begin lijkt het, evenals gisteren, voorspoedig te gaan over de goede asfalt wegen. Maar na een uur is het over met de pret, de goede weg verandert in een gravel weg en zal ook niet meer beter worden (wel slechter). De route naar de Serengeti gaat langs de Ngorogoro krater waar we boven op de kraterrand even stoppen om te genieten van het schitterende uitzicht. Later deze week keren we hier terug voor een bezoek aan de krater. Ons einddoel voor deze dag is de Serengeti. De grens van het park passeren we tegen het eind van de middag, het is dan nog een behoorlijk eind naar de lodge. Het is al bijna donker als we, vijf en een half uur na ons vertrek bij Lake Manyara, eindelijk arriveren bij de Serengeti Sopa Lodge.
We willen eerst wel naar onze kamers om ons even op te frissen alvorens we aan het diner gaan. Bij het inschrijven zijn ze wat aan het goochelen met de sleutels en uiteindelijk krijgen Annette en ik een kamer ver weg van het hoofdgebouw en ook niet in de buurt van onze andere reisgenoten. Mopperend lopen we achter de sjouwers met onze tassen aan. Eenmaal aangekomen bij de kamer verandert ons humeur, het blijkt dat we voor de komende twee nachten een zeer riante kamer (bruidsuite) toegewezen hebben gekregen. Vanuit het bed hebben we een prachtig uitzicht over de Serengeti, zelfs vanuit het ligbad kijken we over de grote vlakten uit. Dat we wat verder moeten lopen om in het hoofdgebouw te komen is ineens niet meer zo erg. We spoelen al het zweet en stof van ons af en voegen ons weer bij de anderen voor een heerlijk diner.

Serengeti National Park (dag 11)

Di. 21-02-06

We hebben gisteren, samen met Elias, besloten om vandaag de hele dag in het park door te brengen. Na het ontbijt halen we bij de receptie onze lunchpakketjes op en vertrekken voor een prachtige dag Serengeti.
Nog maar net op weg en we moeten stoppen omdat er een probleempje is met de jeep. Elias heeft dit echter snel verholpen en we kunnen weer verder.

Natuurlijk komen we weer de nodige beesten tegen zoals giraffes, olifanten, gazelles, impala’s en natuurlijk de vele vogels. Maar het zoeken is natuurlijk toch naar het grote wild. De eerste leeuw en cheeta die we zien zijn op grote afstand, even later worden we echter op onze wenken bedient. Onder een boom, vlak naast het pad, ligt een koppel leeuwen. Volgens Elias zie je niet zo vaak een vrouwtjes en mannetjes leeuw samen, zo’n stelletje blijft slechts een week of zes samen om te paren.
Voor we naar het bezoekerscentrum rijden voor de picknick zien we nog een 3-tal vrouwtjesleeuwen vlak naast het pad + een paar verderop in het hoge gras.

Bij het infocentrum nemen we lekker de tijd om onze lunchpakketjes te nuttigen en rond te kijken. De vele vogeltjes hebben ook snel in de gaten dat er wat te halen valt en al snel zijn we omringt door grote zwermen kleurige vogeltjes. Het is inmiddels ook al behoorlijk warm geworden en we genieten dus volop van de aanwezige schaduw. Elias wil ons echter nog meer van het park laten zien dus is het weer tijd om onze zoektocht naar wild te vervolgen.

Het lijkt nog steeds warmer te worden en ook de dieren laten zich niet meer zo veel zien. Het duurt dan ook enige tijd voordat we wat zien. Onder een boom waar we dicht bij kunnen komen ligt een cheeta in de schaduw uit te rusten van de jacht.
Onze reisgenoot Marint begint wat last te krijgen van de hitte (het is inmiddels boven de 40 graden) hij voelt zich niet zo lekker en zakt stilletjes onderuit.
We komen in de buurt van de enorme grasvlaktes en de eerste grote groepen gnoes en zebra’s laten zich zien. Het lijkt er op dat het verzamelen voor de jaarlijkse migratie langzaam op gang begint te komen.

Omdat Marint inmiddels helemaal is ingestort en af en toe misselijk buiten het raampje hangt besluiten we wat eerder dan gepland terug te keren naar de lodge. Rond half vijf zijn we terug van een fantastische dag in de Serengeti, we hebben heel veel gezien en genoten van de prachtige natuur en de immense uitgestrektheid van het park.

Ngorongoro Conservation Area (dag 12)

Woe. 22-02-06

Helaas verlaten we vandaag alweer de Serengeti, maar op weg naar de uitgang maken we nog een prachtige game drive.
We zien weer veel wild en vogels maar het belangrijkste wat we vandaag zien zijn de grote kuddes gnoes en zebra’s die zich klaar maken voor de jaarlijkse migratie.
Tijdens dit jaarlijkse spektakel trekken zo’n anderhalf miljoen gnoes en zebra’s vanuit de zuidelijke grasvelden van de
Serengeti in Tanzania, waar ze zich in mei verzamelen, richting het noordwesten. De trek komt op gang als het gras te droog word, en ze op zoek gaan naar voedsel. De eerste regenbuien van het regenseizoen zorgen er voor dat de migratie op gang komt. Via de westkant van de Serengeti trekken de colonnes richting Kenia waar ze omstreeks augustus arriveren in het Masai Mara. Vervolgens trekken ze via de oostgrens weer terug naar de zuidelijke grasvlaktes van de Serengeti waar de tocht in mei is begonnen. In januari/februari komen ze daar weer aan. De groepen waaieren uiteen en in deze periode worden ook de vele jongen geboren. En in mei start het hele spektakel opnieuw.

We rijden tussen de enorme kuddes door en zo nu en dan rennen de beesten in hoog tempo over de vlakte. Dit is prachtig om te zien en ook de jonge dieren dartelen vrolijk met de kuddes mee.
Ook de roofdieren weten dat hier veel voedsel voor ze rondloopt en dus zien we met enige regelmaat ook leeuwen en cheeta’s.

Eind van de dag worden we verwacht in de Ngorongoro Sopa Lodge dus moeten we verder. We verlaten net voor het middaguur de Serengeti en rijden naar de Olduvai Gorge. Op deze plaats heeft ene Dr. Leakey en zijn team opgravingen gedaan naar de sporen van de eerste mens. Bij het museum krijgen we uitleg over het werk en de vondsten. We eten daar onze meegebrachte lunchpakketten op en rijden verder naar de Ngorongoro Krater.
Voordat we bij de krater aankomen bezoeken we een Masai-dorp. Dit bezoek stond gepland voor de volgende dag, maar om extra tijd in de krater door te kunnen brengen besluiten we dit bezoek vandaag al te doen. We krijgen uitgebreide informatie over de leefstijl van het Masai-volk en hun tradities. Na dit bezoek gaat de rit verder over de kraterrand richting de lodge. We moeten de krater bijna driekwart rond voordat we bij de lodge arriveren. Het is de rit over de slechte weg echter meer dan waard, de lodge ligt prachtig tegen de kraterrand gebouwd met een geweldig uitzicht over de krater. ’s Avonds worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang, en door de hoge ligging is ook de temperatuur zeer aangenaam.

Ngorongoro Krater (dag 13)

Do. 23-02-06

Zeer vroeg, 06.30 uur, dalen we in de jeep af naar de bodem van de Ngorongoro krater. Het is zo vroeg in de morgen nog behoorlijk fris waardoor ook de dieren nog actiever zijn. Halverwege de afdaling zien we al een aantal hyena’s en een jackhals. Op de bodem van de prachtig groene krater aangekomen zien we een groep leeuwen met twee mannetjes erbij. De vrouwtjes zijn zeer druk en lijken op jacht, we hebben even afgewacht of er ook werkelijk wat zou gebeuren, maar helaas.
We rijden verder en net tegen de tijd dat we naar een meertje willen rijden om daar het meegebrachte ontbijt te nuttigen zien we 2 cheeta’s vlak langs de weg lopen. We blijven er vlak naast rijden maar de twee dieren hebben alleen maar oog voor de kudde zebra’s. We zijn getuige van een jacht, de 2 cheeta’s hebben het gemunt op een zebrajong. We zitten eerste rang voor deze prachtige show. De cheeta’s proberen eerst de kudde uit elkaar te drijven en zo het jong te isoleren van de groep. Na verloop van tijd is het jong samen met twee vlowassen zebra’s een beetje los komen te staan van de kudde. Plotseling waagt één van de cheeta’s een aanval, binnen enkele seconden ligt het beest op volle snelheid en gaat achter het jong aan. Omdat moeder zebra tussenbeiden weet te springen wordt de eerste aanval afgewent. Zodra de eerste cheeta op moet geven gaat de tweede cheeta achter de jonge zebra aan. Ook deze aanval loopt uit op een mislukking, de cheeta’s druipen af en zullen eerst weer krachten moeten verzamelen voor een nieuwe poging.

Een beetje later dan de bedoeling was arriveren we bij het meertje om ons ontbijt te nuttigen. Tijdens het ontbijt worden we lastig gevallen door een paar brutale adelaars die proberen het brood uit onze handen te stelen. In het water leven een paar nijlpaarden en watervogels. We genieten nog een poosje van deze prachtige omgeving alvorens we weer op pad gaan voor de verdere verkenning van de krater.

We zien nog een paar hyena’s, olifanten, leeuwen en heel veel nijlpaarden en vogels in en bij de ‘hippopool’. We gaan ook nog op zoek naar neushoorns en luipaarden maar helaas, vandaag vertonen zij zich niet. In de krater leven ook vele soorten antilopen waaronder ook de grote elandantilopen, deze laatste krijgen we nog wel te zien voordat we de krater weer verlaten.

Rond een uur of twee in de middag zijn we weer terug in de lodge waar we de rest van de dag lekker luieren aan en in het zwembad.
Wanneer we ’s avonds na het diner weer terug zijn op onze kamer zien we onder ons raam twee grote buffels grazen. Het is maar goed dat ze geen kwaad in de zin hebben, want ‘deze enorme beesten laten zich echt niet tegenhouden door zo’n glazen raam.

Tarangire National Park (dag 14)

Vr. 24-02-06

Ngorongoro – Tarangire: vertrek om 8.00, we rijden langs de bovenkant van de kraterrand het park uit op weg naar het Tarangire National Park. Eind van de morgen zijn we al bij de ingang van het Tarangire N.P. Het dak van de jeep kan weer naar boven en met een game drive gaan we naar de lodge. De temperatuur is inmiddels al tot het kookpunt gestegen, we waren al gewaarschuwd dat het bloedheet zou zijn in het Tarangire N.P (boven de 40°C) De eerste stop in het park is bij een enorme Baobab-boom, die in dit park veel voorkomen.
Verder zien we al grote groepen olifanten, zebra’s en diverse soorten antilopen. Tegen enen arriveren we in de lodge, even lunchen, afkoelen in het zwembad en om 15.30 uur melden we ons weer bij Elias voor een game drive. Het begint al met wat zenuwachtig gedoe over de boortradio, er is ergens een luipaard gesignaleerd en dat blijft een absolute bezienswaardigheid omdat het luipaard zich niet zo snel laat zien.

De eerste melding levert echter niets op en we rijden verder het park in. We zien weer wat olifanten die hier in grote groepen voorkomen en ook zebra’s, buffels en diverse antilopen. De boortradio gaat weer druk tekeer en Elias gaat weer snel op weg naar de aangegeven locatie. We komen aan bij een grote boom waaronder vele jeeps en safaribusjes staan te kijken. Elias propt zijn jeep tussen de andere auto’s in en wijst de plaats tussen de bladeren aan waar het luipaard is te zien. Nu blijkt ook gelijk waarom je zo zelden een luipaard krijgt te zien, de camouflage van dit dier is perfect. Ik begrijp nog steeds niet hoe iemand deze heeft kunnen vinden, zelfs nu we weten dat het dier zich tussen de bladeren bevind zie ik hem nog niet. Gelukkig komt het luipaard plotseling uit de boom, springt naar beneden en verdwijnt in het hoge gras. Het ging allemaal te snel om een foto te maken maar we hebben ‘m wel gezien!

We rijden weer verder richting het moerasgebied in het park om op zoek te gaan naar de hier voorkomende pythons. Helaas barst op dat moment een tropische bui los. Bij het moerasgebied zien we in een boom een python, het exemplaar is ongeveer een meter of drie en komt langzaam naar beneden gezakt om te schuilen voor de regen. Helaas konden we door het slechte weer geen foto’s maken. Omdat het er niet naar uit ziet dat de regen snel zal stoppen rijden we terug naar de lodge. Door het vele water is de weg omgetoverd tot een rivier, het water stroomt zelfs de jeep binnen. Het gravelrode water spettert tot boven de jeep uit en belemmert het uitzicht.

Jammer dat we onze laatste game drive van deze vakantie vroegtijdig hebben moeten afbreken, maar we hebben toch nog veel gezien.
Morgen gaan we terug naar Arusha.

Arusha-Zanzibar (dag 15)

Za. 25-02-06

Op weg naar de uitgang van het park nog een korte game drive. En dan is deze safari echt voorbij.
We hebben enorm veel indrukken opgedaan, prachtige natuur, schitterende en afwisselend landschappen, héél veel dieren.
De big-five, leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn, hebben we gezien. Grote hoeveelheden zogenaamd klein wild (zebra’s, gnoes, impala’s, giraffes, antilopen) en vele soorten vogels. Ook volgens onze gidsen in Kenia en Tanzania hebben we een fantastische safari gehad, wij hadden dit in ieder geval voor geen goud willen missen.

Onderweg naar Arusha moeten we helaas afscheid nemen van Elias. De jeep begeeft het en moet met een kokende motor aan de kant worden gezet. Wij kunnen met z’n zessen gelukkig mee in een ander busje van Ranger Safaris.
In Arusha genieten we gezamenlijk nog van een lunch en dan is het tijd om afscheid te nemen van onze reisgenoten Dick, Anke, Els en Marint.
Zij gaan vanavond terug naar Nederland en wij worden afgezet op Kilimanjaro Airport voor onze transfer naar Zanzibar.

Aangekomen op Zanzibar worden we naar de Mapenzi Beach Club gebracht voor een paar dagen strandvakantie.

Zanzibar (dag 16 t/m 20)

Zo. 26-02-06 t/m Do. 02-03-06

Deze laatste 5 dagen van onze vakantie staan in het teken van rust.

 De Mapenzi Beach Club ligt aan de prachtig witte zandstranden van Zanzibar en heeft een privé-strand wat vol staat met palmbomen.

Onze dagen brengen we hoofdzakelijk door met zonnen, zwemmen en eten. Kortom genieten van de rust na een indrukwekkende maar intensieve safari.
We laten ons nog wel verleiden tot één excursie, deze gaat naar Prison Island. Vanuit het oude deel van Zanzibar-stad, The Old Stone Town genaamd, gaan we met een klein bootje naar het eiland waar reuzenschildpadden rondlopen.

Na deze heerlijke verwendagen is het op 2 maart weer tijd om terug te keren naar Nederland. ’s Morgens vroeg worden we afgezet bij het vliegveld (nou ja, vliegveld?) van Zanzibar. Het is niets meer dan een oude schuur en het lijkt wel of het nog compleet is verlaten. Kort nadat wij arriveren komt er ook iemand aangelopen die de lichten aandoet en de deuren opent.

We moeten nog even wachten tot het vliegtuig kan vertrekken, en dan zit onze vakantie er echt op.

Wij hebben een geweldige vakantie gehad!
En we hopen jullie, via dit reisverslag, een indruk te hebben gegeven van wat Kenia en Tanzania te bieden hebben.

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons