Park Informatie

Extra informatie over de door ons bezochte parken in Kenia en Tanzania.
Deze informatie is afkomstig uit de brochure van “African Holidays”.

___

Kenia
Samburu National Reserve

Het Samburu National Reserve ligt ten noorden van Nairobi op een afstand van ongeveer vijf uur rijden. Samen met het Buffaio Springs National Reserve bestrijkt het een oppervlakte van 300 km2. Landschappelijk is Samburu heel gevarieerd. In het noorden is het droog en wordt de savanne onderbroken door lage berghellingen. Zelfs het taaie Samburu volk vindt hier moeilijk een bestaan. Het gebied rond de oevers van de rivier de Ewaso Nyiro (Samburu naam voor “bruin water”) is daarentegen veel groener en hier zult u dan ook vele verschillende vogelsoorten aantreffen. Samburu staat bekend om een aantal diersoorten die elders niet of nauwelijks voorkomen, zoals de netgiraffe, Grevy zebra, Beisa oryx (een prachtige antilope), generuk en de giraffe gazelle. Tevens zijn er in dit gebied meer dan 400 soorten vogels aanwezig, waaronder de Somalië struisvogel (met blauwe nek). Ook heeft u kans leeuwen, cheeta’s, luipaarden en olifanten te zien. Zeer zeldzaam zijn de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn en ‘hunting-dog’. De plaatselijke Samburu-bevolking is verwant aan het Masai volk. De taal is Maa. Ze kleden zich vergelijkbaar en leven evenals de Masai van de veeteelt.

[Naar verslag]

___

Aberdare National Park

Heidegronden en bos kenmerken dit park. In de diepe ravijnen tussen de Aberdare bergen (grotendeels hoger dan 3000 meter) zwemmen forellen in de watervallen. In het beboste gedeelte leven onder andere duikers, muskusbokken, bosbokken, reuzenboszwijnen, colobusapen, maar ook enige luipaarden, olifanten, buffels en leeuwen. De zwarte neushoorn komt hier nog sporadisch voor en ook de servalkat kan men hier aantreffen. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, vooral veel prachtig gekleurde spreeuwensoorten.

[Naar verslag]

___

The Ark Forest Lodge

The Ark Forest Lodge ligt diep verscholen in het Aberdare National Park op ongeveer 45 minuten rijden van de Aberdare Country Club. Het is gebouwd tegenover een verlichte waterplaats, zodat u ook ’s avonds het wild kunt aanschouwen. Deze accommodatie bestaat uit kleine kamers met een cabineachtige uitstraling. Na aankomst (rond de klok van 15.00 uur) kunt u op een van de panorama dekken genieten van een kopje koffie of thee en wat lekkere hapjes (gratis). Een medewerker van The Ark zal u graag aanvullende informatie geven over bijvoorbeeld de verscheidenheid aan vogels rondom het complex. Ook ten aanzien van het wild kunnen zij op al uw vragen een antwoord geven. Als ’s middag en/of ’s nachts het belletje afgaat in uw kamer (u kunt de schakelaar ook uitzetten, zodat u ongestoord kunt slapen) zult u zich naar een van de speciale panoramagedeelten moeten verplaatsen, daar u het wild niet vanuit uw kamers kunt bespieden. Er is een groot overdekt panorama balkon, op de 3e etage is een groot open terras, terwijl zich op de 2e etage en de begane grond een met ramen afgesloten panorama kamer bevindt. Tevens vindt u op de begane grond een zgn. “photo hide”. Dit is een dichte stenen uitkijkpost met kijkgaten vanwaar u het wild van wel heel dichtbij kunt aanschouwen er!lof fotograferen. Wordt er tweemaal gebeld, dan betekent dit dat er olifanten en/of neushoorns te zien zijn en wanneer er driemaal wordt gebeld kunt u er zeker van zijn dat er zich leeuwen of luipaarden op het terrein bevinden. U moet ook niet vreemd opkijken als medewerkers u er tijdens het ontbijt of het diner op attenderen dat er wild dichtbij is. U mag dan rustig van tafel opstaan om het wild te aanschouwen. De sfeer in The Ark is zeer gemoedelijk en u zult ook vrij snel een praatje maken met medegasten. Er zijn een lounge met open haard, een bar, restaurant en een souvenirwinkel.

[Naar verslag]

___

Lake Nakuru National Park

Het ondiepe sodameer Lake Nakuru is een van de Great Rift Valley meren. De Great Rift Valley, onderdeel van een grote scheur in de aardkorst die over 6450 km van Jordanië naar Mozambique loopt, doorsnijdt Kenia van noord naar zuid. Dit natuurverschijnsel vertoont in Kenia het spectaculairste natuurschoon van heel Afrika. De vallei is aan de ene kant vijandig met zijn harde lavagrond, schroeiende temperaturen en heetwaterbronnen, en aan de andere kant vruchtbaar met zijn rijke landbouwgronden die koffie, thee, fruit en vele andere eetbare producten voortbrengen. De Rift vallei is vermoedelijk 2 miljoen jaar geleden ontstaan toen er een continentale verschuiving plaatsvond. Hevige onderaardse krachten braken de aardkorst open, waardoor het land tussen twee evenwijdige breuklijnen inzakte. Over het algemeen zult u in het Lake Nakuru National Park vele tienduizenden tot soms wel honderdduizenden kleine (lesser) en grote (greater) flamingo’s aantreffen. In het alkali houdende meer leven kleine garnaalachtige diertjes die de belangrijkste voedselbron vormen voor de flamingo’s. Ook andere watervogels zijn bier in vele soorten te aanschouwen, zoals pelikanen, hamerkoppen, ooievaarssoorten, reigers en lepelaars. Door een intensief studieprogramma naar de omstandigheden van het meer en de omgeving (moeras en grasland afgewisseld door acaciabomen en heuvels), brengt men de balans van de diersoorten weer naar z’n oorspronkelijke variatie terug. Zo kunt u er heden ten dage witte neushoorns aantreffen, de Rotschild giraf (met de witte sokken), relatief veel luipaarden, leeuwen en de Defassa waterbok. In het gebied leven ook grote bavianenfamilies. Andere landdieren die u hier kunt aantreffen zijn kleine antilopensoorten, nijlpaarden (in het noordoosten van het park) en een zeldzame soort vleermuis die oren heeft zo lang als de helft van zijn lichaam.

[Naar verslag]

___

Masai Mara National Reserve

Het Masai Mara National Reserve is het bekendste wildpark van Kenia. Het park ligt op ongeveer 6 uur rijden ten westen van Nairobi en is een uitloper van het beroemde Serengeti National Park in Tanzania. De Masai Mara bestaat uit uitgestrekte golvende grasvlakten, hier en daar begroeid met een groepje struiken of acacia bomen. Het wildpark is met name bekend door de jaarlijkse trek van de gnoes of wildebeesten. De migratie van 1,5 miljoen gnoes in het noordoosten van Tanzania en Kenia is een van de meest unieke spektakels op het Afrikaanse continent. Als het gras te droog wordt en opraakt komen deze dieren massaal op gang. Hun enige drijfveer is het vinden van voedsel. De eerste regenbuien aan het begin van de regentijd maken van de dorre savannes weelderig begroeide grasvlakten. In mei verzamelen de dieren zich in het gebied tussen de Ngorongoro Conservation Area en de Seronera-rivier in Tanzania. In langgerekte colonnes trekken zij geleidelijk naar het noordwesten. Zij worden daarbij vergezeld door zebra’s. De afstand die ze dagelijks al grazende afleggen is ongeveer 30 kilometer. Vele dieren overleven de tocht niet. Grote hindernissen zijn de rivieren. De voorste dieren raken in de verdrukking door de achteropkomende kudde en dienen vervolgens als brug voor de anderen. Ook leeuwen en krokodillen dragen hun steentje bij aan de decimering van de kudde. De gnoes die de tocht volbrengen arriveren omstreeks augustus in de Masai Mara, waarna zij tussen november en januari weer terug naar Serengeti trekken. Naast de gnoes leven er in de Masai Mara grote aantallen gazellen, topi’s en buffels. Door de aanwezigheid van zoveel prooidieren is ook het roofwild rijk vertegenwoordigd. Zo leeft de grootste populatie leeuwen van Kenia in dit wildpark. Andere roofdieren zijn de luipaard, jakhals, hyena en cheeta. De Masai Mara is verder een paradijs voor de vogelliefhebber. Tellingen van het aantal roofvogels geven aantallen van 50 verschillende soorten aan.

[Naar verslag]

___

Tanzania
Lake Manyara National Park

Ook al is het nationale park van het Manyara Meer klein (318 km2), het gebied is landschappelijk zeer divers. Het grootste deel wordt door het meer in beslag genomen. De omvang van het meer houdt sterk verband met de neerslag en het grondwater. De oever is vlak en zanderig en grenst in het noordelijke deel aan tropisch bos met enorme mahoniebomen en acaciasoorten. Een netwerk van paden leidt u door het gebied. Er leeft een grote populatie giraffen, olifanten, buffels en andere grazers. Van het roofwild kunt u hier het luipaard aantreffen en leeuwen die zich evenals het luipaard hier in de bomen ophouden. Vogels in vele soorten zijn hier zowel langs de oever van het meer te vinden alsmede in het dichte woud. Met het nodige geluk kunt u hier ook de zwarte adelaar zien.

[Naar verslag]

___

Serengeti National Park

Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, ligt in het noordwestelijke deel van Tanzania en grenst aan het zuidelijke deel van het Masai Mara in Kenia. Het beschermde natuurgebied heeft zijn status in 1951 gekregen. Dit zeer uitgestrekte wildpark is 14.500 km2 groot en bestaat voornamelijk uit savannen en hier en daar granieten rotsformaties die door erosie onder de bodemlaag zijn vrijgekomen. De hoogte varieert van 900 tot 1800 meter en er heerst een aangename droge warmte. Dit wildpark behoort tot de fraaiste van de wereld. Niet alleen vanwege zijn enorme gevarieerdheid aan wild, de enorme kudden, de grote populatie aan roofwild maar ook om zijn spectaculaire landschap en weidse horizonten. In het centrale deel van Serengeti loopt het riviertje Seronera. Langs de oever en voornamelijk gedurende de dag maakt u hier goede kans het luipaard te zien. De leeuwenpopulatie in Serengeti is groot en bestaat voornamelijk uit grote families die binnen hun territoriale gebied jagen op buffels, zebra’s en gnoes. Bijzondere diersoorten die juist hier voorkomen zijn de gestreepte hyena, de drie jakhalssoorten en de aardwolf. Ook voor vogelliefhebbers is Serengeti een boeiend wildpark. Onderweg zult u een grote verscheidenheid aantreffen, variërend van de kleinste honingeter tot adelaars, kraanvogels en struisvogels.

[Naar verslag]

___

Ngorongoro Conservation Area

Met dit gebied (omvang 8280 km2) wordt het landschap aangegeven dat onder de rook en lava werd bedolven toen vele miljoenen jaren geleden de Ngorongoro vulkaan tot een enorme uitbarsting kwam. De krater van de oude vulkaan met een diameter van 19 km is uitgeroepen tot een van de zogenaamde World Heritage Sites, een uniek natuurgebied dat bescherming geniet als “werelderfgoed”. De krater wordt ook wel het 8ste wereldwonder genoemd. Het gebied rond de vulkaan is deels ruig en vrijwel onbegroeid en zelfs voor het wild nagenoeg onleefbaar. Op vruchtbaardere en onherbergzamere stukken wonen Masai, die hier tevens hun vee laten grazen. Op de bodem van de krater is een biotoop ontstaan waar vele diersoorten zich thuis voelen. Er zijn bossen, moerassen, een zouthoudend meer en savannen, dit alles op een relatief kleine oppervlakte. De wanden van de krater variëren van 600 tot 700 meter hoogte en diersoorten als bijvoorbeeld gnoes en zebra’s nemen deze hindernis met ogenschijnlijk gemak. Dieren die hier permanent aanwezig zijn, zijn leeuwen, antilopen, nijlpaarden en neushoorns. Iets meer geluk zult u nodig hebben om hyena’s, cheeta’s, elandantilopen en luipaarden te zien. De lodges zijn gebouwd op de rand van de krater en bieden u een spectaculair uitzicht over de diep gelegen vlakte.

[Naar verslag]

___

Tarangire National Park

Het Tarangire National Park ligt even ten zuiden van het Lake Manyara en het beslaat een oppervlakte van 1360 km2. Dit fraaie en parkachtige natuurgebied kenmerkt zich door het heuvelachtige terrein, de diep gelegen rivier die hier bijna altijd water heeft, de enorme baobab-bomen en gele acacia’s, kleine moerassen en palmbomen. De Tarangire-rivier die door het park stroomt is de belangrijkste waterbron van dit schitterende park Het wildpark kent een relatief grote olifantenpopulatie, zebra’s, elandantilopen en buffels. Ook herbergt het park een diversiteit aan roofwild zoals leeuwen, cheeta’s, luipaarden en hyena’s. Een andere attractie van dit groene wildpark zijn de enorme pythons die hier veelal in bomen te vinden zijn.

[Naar verslag]

___

Zanzibar

Het groene en tropische eiland Zanzibar is 86 km lang en 39 km breed. Het eiland heeft met name aan de oostkant prachtig witte stranden met helder blauw water waar koraalriffen liggen. Hoewel het klimaat warm en vochtig is, waait er over het algemeen een aangename zeewind. Zanzibar, ook wel het specerijeneiland genoemd, heeft een aantal historische gebouwen en ruïnes die zijn overgebleven uit het turbulente verleden van dit eiland. Zanzibar is dan ook mede rijk geworden door de slaven- en ivoorhandel. De slaven werden vanuit de binnenlanden van Afrika naar Zanzibar getransporteerd en vervolgens op dit eiland weer doorverkocht. De overblijfselen van deze tijd treft men nu nog aan in de stad Zanzibar.

[Naar verslag]

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons