China 14 mei t/m 4 juni 2010

Veel plezier bij het lezen van dit reisverslag. We hopen hiermee een goed beeld te kunnen geven van onze belevenissen in China.
Mogelijk heeft u wat aan de informatie bij de voorbereiding van uw eigen reis.

Dag 1: Amsterdam – Beijing (14 mei)

’s Morgens op weg richting Schiphol.

We vliegen met Lufthansa om 14.45 uur richting Frankfurt. Rond 17.30 uur vertrekken we naar Beijing.
Na een vlucht van 9 uur komen we om 08.45 uur, plaatselijke tijd, aan. We worden opgewacht door onze gids van Shoestring, Sarah.

Sarah brengt ons naar het hotel waar we eerst nog wat rusten en ons opfrissen. Het is inmiddels dag 2 van de rondreis.

Dag 2: Aankomst Beijing (15 mei)

Niet zoveel puf vandaag. De lange reis gaat niet in de koude kleren zitten. Die koude kleren vallen wel mee, de temperatuur is prima en zeker na de winterse temperaturen in Nederland

We verkennen de omgeving en gaan met Sarah een hapje eten. Dat is al een hele belevenis op zich want de Chinezen kennen alleen stokjes als bestek. Na even oefenen krijgen we toch wat te eten binnen.

Vlak bij het hotel ligt een mooi park waar we lekker nog wat rond wandelen.
Terug in het hotel maken we kennis met de rest van ons reisgezelschap, Yvonne en Frans. Zij zijn met een latere vlucht aangekomen.
Samen met Sarah bespreken we een aantal excursies voor de volgende dagen en verder houden we het voor gezien deze dag. Lekker uitrusten, dan kunnen we morgen fris beginnen.

Dag 3: Beijing (16 mei)

Dag 3, de eerste volle dag, staat in het teken van de Grote Muur (Chinese Muur)
’s Morgens na het ontbijt vertrekken we om 07.30 uur naar Jinshanling. De rit duurt ongeveer 2 uur, en vlak voordat we in Jinshanling arriveren zien we de eerste contouren van de Grote Muur boven op de bergtoppen.
Sarah heeft het steeds over “The Great Warr”, maar we kennen het probleem van de chinezen met de ‘L’ en de ‘R’. Ze bedoeld dus “The Great Wall”

Wij kiezen voor een minder toeristisch deel van de muur, een tocht van 8 km. vanaf het startpunt in Jinshanling naar Simatai.
Het eerste deel is nog wel druk, maar de meeste mensen doen slechts een paar honderd meter en keren dan weer terug. Het eerste stuk is dan ook keurig gerestaureerd en du goed begaanbaar. Later word het een stuk minder.
Het is wel constant klauteren en dalen omdat de muur de contouren van de bergkam volgt en er niet is gekeken of het eenvoudig begaanbaar was.

Vele uren, en flink wat klimwerk, later komen we vermoeid aan in Simatai. Onderweg hebben we wel genoten van het prachtige uitzicht en een goede indruk gekregen van het immense bouwwerk wat zo’n 6000 km. lang is.

In Simatai genieten we op het terras nog van een lekker biertje en gaan vervolgens terug naar Beijing. Half zes zijn we terug in het hotel waar een heerlijke douche het zweet en stof van onze lijven spoelt.

Deze avond neemt Sarah ons mee naar een restaurant waar we de befaamde Peking Eend geserveerd krijgen. Het smaakt heerlijk, en het gehannes met de stokjes gaat steeds beter.

Dag 4: Beijing (17mei)

Met pijnlijke kuiten en bovenbenen staan we weer klaar voor een dagje Beijing.
Voor vandaag staat een citytour op het programma en we starten met de Temple of Heaven. Deze tempel is gebouwd door de keizer om de goden gunstig te stemmen voor de oogst. Het is een enorm complex met een groot park er omheen. In het park zijn veel chinezen, oud en jong, samen aan het dansen en sporten. Dit is hun manier om samen te zijn met vrienden.

Na het bezoek aan de tempel rijden we naar het Tian’anmen plein, ook wel Plein van de Hemelse Vrede. Het enorme plein is bij ons vooral bekend om de studenten protesten waarbij vele doden vielen, en het beeld van die ene student voor een legertank staat nog steeds symbool voor deze opstand.
Aan het grote plein staat ook het mausoleum van Mao. Een andere bezienswaardigheid aan het plein, die wij bezoeken, is de Verboden Stad. De Verboden Stad is vroeger als verblijfplaats voor de keizer gebouwd, met z’n 9.999 vertrekken bood de stad onderdak aan de vele vrouwen van de keizer. In de Verboden Stad zijn ook de filmopnames gemaakt van “The Last Emperor”. Na deze bezichtiging is het tijd voor de lunch.

We hebbe nog genoeg tijd over, en Sarah haalt onze chauffeur over om ons nog naar het zomerpaleis, net buiten Beijing, te brengen. Het zomerpaleis is een geboortegeschenk voor de laatste keizerin van China.
Na weer een fikse wandeling door de tuinen van het paleis rijden we weer terug naar Beijing en de chauffeur verrast ons door een omweg te maken langs het Olympisch stadion, Het Vogelnest. Omdat we niet zoveel tijd meer hebben is het slechts een fotostop maar zeker de moeite waard om het prachtige gebouw van dichtbij te zien.

Het is inmiddels tijd geworden voor het diner en Sarah wil ons graag Dumpling laten proeven. Dit zijn gevulde deegballetjes met vlees of groente, en het smaakt goed.
Na het eten is er nog een bezoek aan de Chinese Opera voor ons geregeld. Gelukkig duurt dit “slechts” 1 uur, en daarmee is genoeg gezegd over de verschrikkelijke, en schreeuwerige muziek.
Het was allemaal wel wat veel voor 1 dag, morgen maar wat rustiger aan doen.

Dag 5: Beijing – nachttrein Pingyao (18 mei)

Vandaag wat uitgeslapen, er staat niets op het programma. Eind van de middag stappen we op de nachttrein naar Pingyao.
Na het ontbijt gaan we naar de luxe winkelstraat om nog wat inkopen te doen. Iets goedkoops scoren valt niet mee, ze weten hier inmiddels ook de toeristen geld uit de portemonnee te kloppen.

Met de metro terug naar het hotel. Vanaf het laatste metro station is het nog een klein stukje lopen, helaas valt deze wandeling letterlijk en figuurlijk in het water omdat er een fikse onweersbui los barst. We kunnen nog net op tijd een winkel binnen rennen om te schuilen. Binnen enkele minuten staan de straten blank, maar zo snel als de bui kwam is deze ook weer verdwenen en schijnt de zon weer vrolijk.

Terug in het hotel is het koffers pakken en vervolgens met het busje naar het treinstation. Op het station is het een enorme chaos van komende en vertrekkende reizigers. Ik heb zelden zoveel mensen bij elkaar gezien, en allemaal dringen om als eerste bij de trein te zijn. Ik begrijp al dat dringen niet want de meeste plaatsen zijn gereserveerd, zo ook onze slaapplaatsen. Nu moet je je niet te veel voorstellen bij de slaapplaatsen, het heet niet voor niets een ‘hardsleeper’. De bedden zijn hard, 3 boven elkaar en 6 in een compartiment. De compartimenten zijn niet afgesloten en in het gangpad en op de onderste bedden zitten de reizigers gezellig samen in de wagon te eten en drinken.
Om 22.00 uur gaan de lichten uit, en kun je proberen nog wat te slapen.

Dag 6: Pingyao (19 mei)

Na een zware nacht, met weinig slaap door de harde bedden, komen we in Pingyao. Met een klein electro-karretje rijden we van het station naar ons hotel.
Het hotel is gelegen in het oude centrum van Pingyao wat op de lijst van Cultureel Erfgoed van UNESCO staat. Het oude centrum is ommuurd dooreen enorme stadsmuur met wachttorens. Door 1 van de 4 toegangspoorten rijden we het centrum binnen. Het hotel is gesitueerd in één van de vele oude koopmanshuizen die Pingyao rijk is. In het hotel is helaas nog geen kamer beschikbaar, dus de opfrisbeurt moet nog even op zich laten wachten. Een ontbijt is gelukkig wel mogelijk, en tot onze verrassing zelfs een westers ontbijt met koffie, toast en een gebakken eitje. Om 09.30 zouden we vertrekken voor een excursie, maar net op dat moment zijn onze kamers beschikbaar. We brengen eerst onze spullen op de kamer, snel even opfrissen en dan vertrekken.

De eerste stop, op ongeveer 1 uurtje rijden van Pingyao, is “Wangjia Dayuan”. Dit is de verblijfplaats van de familie Wang. Deze rijke familie uit de oude tijd heeft dit fort laten bouwen om de hele familie te huisvesten. Het fort is omgeven door een verdedigingsmuur en binnen vele verblijfplaatsen voor de familieleden met hun bedienden. Ieder familielid heeft een eigen gedeelte met diverse vertrekken rondom een eigen binnenplaats.

Na dit bezoek aan het fort rijden we naar het Shuanglin klooster net buiten Pingyao. Het klooster bestaat uit een aantal Boeddha tempels uit de Song- en Yuan dynastie. In de tempels staan duizende kleine en grote Boeddha beelden.

Eind van de middag keren we terug in Pingyao waar we rustig onze tijd nemen om wat te relaxen.
Rond zes uur gaan we met Sarah op pad om wat te eten. Aangezien Pingyao nogal toeristisch is valt het niet mee om een restaurant te vinden waar ze goed lokaal eten serveren. Volgens Sarah zijn de meeste restaurants te westers georiënteerd, ze sleept ons zelfs een keer een restaurant uit omdat ze het te duur vind. Uiteindelijk toch een lokaal restaurantje gevonden, het lijkt wel of we bij de mensen in de huiskamer aanschuiven. Voor 85 RMB (ongeveer 10 euro) eten we ons buikje vol met heerlijke Chinese gerechten.
In het hotel nuttigen we nog een heerlijk kopje koffie en zoeken dan onze kamers op voor een goede nachtrust.

Dag 7: Pingyao – nachttrein Xi-an(20 mei)

Lekker uitgeslapen.
We hebben onze gids vandaag een dagje vrijaf gegeven, en gaan samen Pingyao verkennen.

We starten met een wandeling over de stadsmuur. Deze muur is zo’n 12 meter hoog en heeft vele wachttorentjes. Op 4 punten (noord, oost, zuid en west) zijn mooie toegangspoorten van en naar het oude stadscentrum. In het midden van de stad, op het kruispunt van de noord-zuid en oost-west lijn staat de “Bell-tower”
We wandelen zo’n anderhalf uur van de zuid- naar de noordpoort en lopen daarna de hoofdstraat in. De hoofdstraat is zeer toeristisch en heeft heel veel kleine winkeltjes, hotels en barretjes. In deze hoofdstraat komen we onze reisgenoten, Yvonne en Frans, tegen. Met z’n vieren gaan we lekker op een terrasje zitten om wat te drinken. Later schuift ook Sarah zich bij ons aan, zij had zich de hele dag wat zitten vervelen en was blij ons weer te zien. Sarah praat nogal graag (en veel) en had ons dus gemist. Ondanks het vele praten is ze niet vervelend, het is juist wel gezellig en we leren veel van haar over China en de Chinezen.

Tegenover het terras zit een salon voor voetmassage. Yvonne besluit haar voeten te laten verwennen, en na een uurtje komt ze herboren terug. Dit inspireert Frans en Annette ook om hun voeten te laten behandelen. Ik neem nog een heerlijk koel biertje en wacht tot ze terug zijn.

Eind van de middag eten we in een populaire eettent nog wat en vertrekken dan naar het station voor onze nachttrein naar Xi-an.
Hopelijk kunnen we vannacht wel wat slapen.

Dag 8: Xi-an (21 mei)

Om half 8 rollen we de trein uit. Deze keer redelijk geslapen.

Het hotel is tegenover het station zodat we er heen kunnen lopen. Ze zijn de kamers al aan het schoonmaken, dus na het ontbijt kunnen we direct naar onze kamers. Na de eerste drukke dagen besluiten we om deze morgen eerst maar eens wat rust te pakken.

Begin van de middag spreken we af om een fietstocht over de “citywall” te maken.
Vanaf het hotel lopen we door het park naar de noordpoort en gaan daar de muur op. We huren een tandem waarmee we de 14 km lange muur rondrijden. De prachtig onderhouden, en waarnodig gerestaureerde, muur is zo’n 15 meter hoog en breed. De fietstocht over deze muur geeft een mooi beeld van Xi-an, de mooie wachttorens en poorten.

’s Avonds gaan we eten bij Golden Hans, een populair restaurant met Beierse invloeden (de jongens lopen in lederhozen en de dames in tiroler-jurkjes). Voor 42 RMB per persoon kun je onbeperkt eten, de groente en andere bijgerechten haal je zelf bij het buffet en met het vlees komen ze langs. Het is wel heel druk en lawaaierig, het is is goed maar aangepast aan de westerse toerist. Na het eten slenteren we door de hoofdstaart weer terug naar het hotel.

Dag 9: Xi-an (22 mei)

Voor vandaag staat de bekendste attractie van Xi-an op het programma, het Terracotta leger.
Onderweg hiernaar toe maken we nog een tussenstop bij een medicijnmarkt, dit is echter helemaal niets dus rijden we na 10 minuten snel weer verder. De vindplaats van dit leger ligt een uurtje rijden buiten Xi-an.

Aangekomen bij het Terracotta Leger nemen we alle tijd om een en ander te bekijken.
De opgravingen zijn ondergebracht in 3 grote hallen. In hal 1 zijn de meeste (manshoge) kleipoppen te zien, en dit is ook de eerste vindplaats van dit immense leger.
Door toeval is dit achtste wereldwonder (zoals het word genoemd) ontdekt. Een lokale boer wilde een waterput maken om zijn land te bevloeien. Bij de boring stuitte hij op resten van potten en ander aardewerk. Nader onderzoek wees uit dat onder de grond een leger van wel 600 soldaten en paarden van klei verborgen zat.
In hal 1 is ongeveer de helft al uitgegraven en zijn veel terracottasoldaten en paarden gerestaureerd.
Het terracottaleger is gemaakt ter bescherming van het graf van een oude keizer die een stukje vanaf deze vindplaats ligt begraven. De terracotta soldaten en paarden zijn keurig in rijen opgesteld, tussen de rijen zijn muren geplaatst waarover vroeger balken zijn gelegd en het geheel vervolgens is afgedekt. In de loop der jaren zijn de houten balken verrot en is alles ingestort waardoor het complete leger onder een dikke laag grond is verdwenen. Dit is ook de reden waarom het niet eerder is gevonden. Het opgraven en herstellen is een enorm karwei wat nog jaren in beslag zal nemen.
In hal 2 en 3 kun je zien hoe de opgravingen gebeuren.

Na het Terracottaleger te hebben gezien keren we terug naar Xi-an waar we nog een bezoek brengen aan de Grote Wilde Gans Pagode. Deze boeddhistische tempel is gebouwd voor een monnik die de boeddhistische geschriften uit India heeft vertaald voor de keizer.

Eind van de middag rijden we terug naar het centrum van Xi-an waar we even op een terras bij Starbucks neerstrijken voor een lekkere bak koffie. Na de rustpauze lopen we door de moslimwijk over een kleurrijke markt met veel eettentjes.
Na een heerlijke maaltijd, lokaal chinees eten, lopen we terug naar het hotel.
Morgen met de dagtrein, ongeveer 15 uur, naar onze volgende halte in Yichang.

Dag 10: Xi-an – Yichang (23 mei)

Een saaie, lange dag in de trein.
We vertrekken om 08.50 uur uit Xi-an.

Na zo’n 15 uur komen we aan in Yichang. Onderweg hebben we ons vermaakt met lezen, puzzelen, slapen en af en toe een gesprek met een Chinese medereiziger die een beetje Engels sprak. Tijdens de lange reis trekt er een zeer divers landschap aan ons voorbij waar we op het gemak van kunnen genieten. Omdat we ook tijdens deze reis slaapplaatsen hebben kunnen we af en toe wel lekker onderuit om wat te rusten.

Vanaf het station in Yichang worden we naar ons hotel gebracht waar we na een frisse douche nog wat proberen te slapen.

Dag 11: Yichang – Yangzi Cruise (24 mei)

Om half zeven gaat de wekker. Eigenlijk veel te vroeg na zo’n lange treinreis maar er is voor ons een volledig dagprogramma geboekt.
We ontmoeten eerst onze lokale gids, Jimmy.
We komen er wel gelijk achter hoe blij we moeten zijn met onze eigen reisleidster Sarah. Ondanks haar kleine charmante/grappige taalprobleem, met de L en de R, spreekt ze uitstekend Engels. Dit in tegenstelling tot Jimmy die we maar moeilijk kunnen verstaan.

Jimmy neemt ons als eerste meen naar de 3-klovendam. Bij dit enorme project maken we drie stops waardoor we een goed beeld krijgen van het immense bouwwerk. De dam sluit de rivier af over een breedte van ongeveer 2,3 km. Het stuwmeer wat hierdoor is ontstaan heeft de 3 kloven onder water gezet. Dat dit veel mooie natuur kost en ook de woonplaats van zo’n miljoen chinezen onder water heeft gezet kan de regering niet zoveel deren, de prestige is veel belangrijker.
De dam voorziet met de enorme generatoren in 8% van de totale Chinese stroombehoefte. Na dit bezoek aan de dam rijden we weer ruim anderhalf uur terug naar Yichang.

Na een heerlijke, maar pittige, lunch gaan we naar de volgende bestemming. Sanxiarenjia is het dorp van ‘de mensen van de drie kloven’ en ligt in het oostelijk deel van de Xiling kloof. In dit dorp, een soort openlucht museum, tonen de ‘Tujia’ hun traditionele manier van leven. Het dorp is gelegen in een prachtige omgeving.

Wederom een uur in de bus terug naar Yichang vanwaar we vertrekken naar de boot voor de cruise over de Yangzi. In Yichang staan echter een aantal bussen te wachten waarmee alle reizigers voor de cruise naar de boot worden gebracht. Tot onze verbazing is het vertrekpunt vlak bij de Drieklovendam waar we eerder die morgen ook al waren. Dus wederom een rit van ruim een uur, het schema van deze dag had dus wel wat efficiënter ingedeeld kunnen worden waardoor we minder in de bus hadden hoeven zitten.
Om 21.00 uur is het dan zover, de trossen gaan los en we vertrekken voor de eerste dag van de driedaagse cruise. We zoeken al snel onze hut op na deze vermoeiende dag met de vele busritten.

Dag 12: Yangzi Cruise (25 mei)

Om zes uur worden we gewekt ( de 2e dag van de cruise) met een gezellig deuntje, om half zeven worden we verwacht voor het ontbijt.
Even na zevenen stappen we over op een kleinere rondvaartboot die ons meeneemt op één van de zijrivieren van de Yangzi. Na een prachtige tocht van zo’n anderhalf uur langs geweldige bergwanden en prachtige natuur komen we aan het eind van de zijrivier bij een klein vissersdorpje. We stappen hier over in kleine vissers(roei)boten (17 toeristen per boot) waarmee lokale vissers ons verder stroomopwaarts roeien. Vroeger trok dit volk de passerende bootjes aan touwen door de stroomversnellingen verder de rivier over. In die tijd deden ze dat naakt en vandaar de naam “Naked Trackers”
Om te laten zien hoe dat er in vroeger tijd aan toe ging worden wij ook door de vissers de eerste stroomversnelling doorgetrokken.

Na dit uitstapje varen we de zijrivier weer af terug naar onze cruiseboot. Onderweg zien we nog hoe vroeger de doden werden begraven in dit gebied. Hoog in de rotsen werden de kisten in rotsspleten geplaatst op balken die tussen de bergwanden werden geklemd (Suspended Coffins).

Met de cruiseboot varen we verder de Yangzi rivier op. Als eerste passeren we de Xilling-kloof (1 van de 3 kloven), en onderweg krijgen we nog wat uitleg over de vele rotspieken die we passeren. In vroeger tijd hebben deze allemaal een naam gekregen als een soort herkenningsteken waarmee men kon aangeven waar men was, of naar toe ging.

We passeren ook de 2 andere kloven, de Wu- en Qutang-kloof Deze laatste kloof is bekend om de klif aan het eind van de kloof. Deze klif staat ook afgebeeld op het biljet van 10 RMB.

Na het diner aan boord gaan we nog even aan land om een tempel te bezoeken. Na het bezoek aan de “Three Kingdom”tempel varen we verder richting Maoping. De nacht brengen we weer door aan boord van de cruiseboot.

Dag 13: Yangzi – dagtrein Chengyang (26 mei)

Wanneer we wakker worden heeft de boot inmiddels aangelegd. Volgens het programma kunnen we hier nog een tocht maken in kleine drakenboten waarna de boot terugvaart naar Maoping. Maar omdat wij al begin van de middag op de trein naar Chengyang moeten zitten kunnen we niet met de boot terug varen omdat we dan de trein niet halen.
Sarah heeft voor ons een busje geregeld wat ons direct terugbent naar Yichang, een rit van ruim 2 uur door een prachtig berglandschap.

In Yichang hebben we nog ruim de tijd om lekker te lunchen. We brengen onze bagage al op het station waar we hetr op kunnen slaan in een beveiligde ruimte.
We nemen afscheid van Jimmy, en genieten van een heerlijke lunch.

Om 13.15 uur stappen we de trein in voor een rit van 11,5 uur naar Chengyang. Sarah moet nog even een stevige ruzie uitvechten met een plaatselijke agent die voor zijn klanten goede plaatsen wil regelen, maar deze waren reeds gereserveerd voor ons. Het gaat er even heftig aan toe, maar het loopt allemaal goed af. Wel word ons de verhoudingen tussen de man en vrouw in China duidelijk, mannen dulden dus geen tegenspraak van een vrouw. De man behandelde Sarah als een minderwaardig persoon die niet voor haar eigen volk zorgde maar voor vreemden, wij dus.

Met een kleine vertraging komen we om 01.50 uur aan in Sanjiang vanwaar het nog 30 minuten rijden is voor we in Chengyang aankomen.
We rijden in het donker door een verlaten, bergachtig gebied.
In het hotel aangekomen duiken we direct ons bed in. Morgen kijken we wel verder.

Dag 14: Chengyang (27 mei)

Eindelijk weer eens uitgeslapen, vandaag staat er niets op het programma.
We haasten ons deze morgen niet omdat het stevig regent en we toch even niets kunnen doen. We luieren lekker op het overdekte buitenterras van het hotel, wat lezen, puzzelen en genieten van het mooie uitzicht op het Dong-dorp tegenover het hotel.

Wanneer in de loop van de regen stopt maken we nog een wandeling door het dorp.
De ingang van het dorp is een prachtige brug, de zo genaamde “Wind- en Regenbrug”. Deze brug is overkapt en biedt dus bescherming tegen wind en regen.
Het authentieke dorp bestaat uit houten woningen waar op de begane grond de beesten verblijven, daar boven de kook- en woonverdieping en daar boven weer de slaapverdieping. De houten huizen worden volledig zonder spijkers en schroeven in elkaar gezet.
In en rond het dorp zijn veel rijstvelden en er stroomt een riviertje om het dorp.

Na terugkeer in het hotel genieten we van een heerlijke maaltijd waarbij de dames nog genieten van een heerlijk rood wijntje wat we die middag hadden gekocht van een chauffeur die andere gasten kwam brengen. We hopen dat het morgen wat beter weer is.

Dag 15: Chengyang (28 mei)

Helaas, ook deze morgen regent het weer stevig. We blijven dus maar wat langer op bed liggen, en hangen later wat rond in en om het hotel.

Begin van de middag knapt het weer op en gaan we er nog op uit om de omgeving te verkennen.
Een korte klim op een van de heuvels rondom het dorp brengt ons bij een mooi uitkijkpunt. Dit levert mooie plaatjes op van de omgeving en een prachtig totaal beeld van de Dong-village, Chengyang. We wandelen nog wat door de heuvels en bossen alvorens we terugkeren naar het hotel.

Na wederom een heerlijke Chinese maaltijd in het hotel gaan we op tijd naar bed in afwachting wat morgen weer brengt.

Dag 16: Chengyang – Ping’an (29 mei)

Vanmorgen worden Annette en ik verrast met een roos en chocoladetaart in verband met onze huwelijksdag. Sarah had samen met Yvonne en Frans voor deze verrassing gezorgd en we hebben er lekker van gesnoept.

Om 09.00 uur vertrekken we met het busje richting Ping’an, de Longji rijstterrassen.
Na een mooie tocht van zo’n 3 uur arriveren we op het parkeerterrein onderaan de berg. Het is dan nog 15 minuten lopen naar het hotel wat midden in het dorp, hoger op de berg, is gelegen. De auto’s kunnen niet verder dus er zit niets anders op dan lopen omdat het dorp alleen is te bereiken via smalle paden en trappen. Onze tassen worden door dragers, tegen een kleine vergoeding, naar boven gedragen. Na een stevige klim komen we in het houten hotel. De tassen brengen we gelijk op de kamers en we eten wat op het ‘zonneterras’ van het hotel vanwaar we heerlijk genieten van het fraaie uitzicht.

Later die middag maken we nog een mooie wandeling langs twee uitkijkpunten. De route loopt dwars door de rijstterrassen die, zover je kunt kijken, tegen de bergwanden zijn aangelegd. De glinstering van het water in de terrassen en het mooie groen levert prachtige plaatjes op waarvan we dan ook volop genieten.

’s Avonds gaan we uit eten in de plaatselijke bistro. Ze serveren hier speciale bamboerijst. De rijst is, met groente en vlees, in een stuk bamboestam geperst en deze word vervolgens in een vuurtje opgewarmd. Het stuk bamboe wordt in tweeën gesplitst en de rijst word in een halve stam opgediend. Het smaakt heerlijk, evenals de overige gerechten die we besteld hebben.

Dag 17: Ping’an (30 mei)

Niets op het programma voor vandaag, dus eerst maar eens proberen wat uit te slapen. Om 8 uur zijn we opgestaan, daarna ontbijten en plannen maken voor de rest van de dag.
Frans en Yvonne willen graag de route lopen vanuit het dal terug naar boven naar het dorp Ping’an. Dat lijkt ons wat te ver, en vooral teveel klimmen, dus kiezen we ons eigen pad.

We besluiten via uitkijkpunt 1 naar het volgende dorp, Zhongliu, te lopen. Dit blijkt toch ook nogal een aardige afstand. Na ongeveer twee uur lopen door prachtig bosgebied, langs vele rijstterrassen en veel bergop en af, zien we in de verte de eerste houten huizen van Zhongliu. Het lijkt dan nog best een aardig stuk lopen te zijn met ook nog het nodige klim werk langs smalle paden en trappen, maar we besluiten door te lopen tot het dorp en daar dan een bus of taxi terug naar Ping’an te nemen.
Het loopt echter iets anders. In Zhongliu blijkt echt helemaal niets te beleven, er is zelfs niet eens een mogelijkheid om iets te eten. Twee lokale Chinese dames, die ons al zo’n uur lang volgen, willen ons wel helpen maar dan moet daar wel een aardige vergoeding tegenover staan. We proberen, met handen en voeten, duidelijk te maken dat we vervoer naar Ping’an willen en of zij iets kunnen regelen. Dit lijkt niet te lukken, of ze willen meer geld. Na lang “praten” lijkt het toch niet te lukken en besluiten we om dan maar terug te lopen.

Na een lange tocht van ruim 5 uur komen we vermoeid aan in het hotel. Ook Frans en Yvonne arriveren kort daarna van een zware, maar mooie, wandeling.

Omdat we onderweg weinig hebben gegeten besluiten we om half zes een restaurantje te zoeken. Dit is snel gelukt, en na een goede maaltijd keren we voldaan terug in het hotel.
Na een heerlijke douche is het tijd om onze broodnodige rust te pakken.
Morgen vertrekken we rond 09.00 uur richting Yangshuo.

Dag 18: Ping’an – Yangshou (31 mei)

Voor vandaag staat er weer een verplaatsing op het programma. Om half 9 verlaten we het hotel en dalen af richting parking. De bagage word weer voor ons naar beneden gedragen.
De buschauffeur staat al weer keurig te wachten, want als je al iets van de chinezen moet zeggen is het wel dat ze zich keurig aan de afspraken houden, ze zijn altijd al ruim voor de afgesproken tijd aanwezig.

We rijden in ongeveer 4 uur naar Yangshou.
Onderweg maken we nog een tussenstop bij een theeplantage waar we aanschuiven voor een origineel chinees theeritueel. We proeven een aantal heerlijke thee soorten die op originele wijze worden gezet. Iedere thee heeft zijn eigen ritueel en manier van zetten.

Even na enen komen we aan in Yangshou, de temperatuur is wel even wennen het is warmer en vochtiger dan we tot nu toe gewend zijn.
De middag brengen we door in het zeer toeristische centrum van Yangshou. Begin van de avond eten we er ook nog wat op een van de gezellige terrasjes. Het enige nadeel van buiten eten is wel dat er constant kooplui aan je tafel staan om je iets te verkopen, hoofdzakelijk goedkope rotzooi.

Om zeven uur ’s avonds vertrekken vanaf het hotel om getuige te zijn van een prachtige lichtshow.
De lichtshow vind plaats op de Li-rivier en het decor word gevormd door het karakteristieke landschap van deze streek, het Karstgebergte. Deze bergen rijzen bijna loodrecht op uit de rijstvelden en de Li rivier kronkelt daar tussendoor.

De lichtshow is fantastisch. De regisseur van is geen onbekende, hij was ook verantwoordelijk voor de openingsshow van de Olympische Spelen. Ongeveer 600 artiesten brengen zang en dans in een kleurrijk decor van licht, bergen en water.

Na terugkomst drinken we nog wat in een barretje in de gezellige hoofdstraat.

Dag 19: Yangshou (1 juni)

Regen, regen en nog eens regen. Het regende al toen we wakker werden en het ziet er niet naar uit dat het snel beter zal worden. Voor het ontbijt zijn we even door de regen naar een naast gelegen restaurantje gelopen, en daarna weer terug naar het hotel waar we wat hebben geinternet.
Begin van de middag toch weer maar even de regen getrotseerd om in 1 van de vele cafeetjes een bakje koffie te pakken. Het is wel te hopen dat het nog droog word, want eind van de middag staat er nog een excursie op het programma.

Rond half 4 stopt het dan eindelijk met regenen en breekt zelfs de zon weer een beetje door. Mooi op tijd voor onze excursie die om 16.00 uur start. De excursie bestaat uit een boottochtje over de Li rivier, aansluitend een diner en als afsluiting nog een boottochtje met locale vissers die vissen met aalscholvers.

De tocht met de bamboeboot over de Li rivier is prachtig. We varen tussen de indrukwekkende karstbergen en genieten van de fraaie uitzichten. De bekende plaatjes van dit gebergte kent iedereen wel met die mooie ondergaande zon die de lucht oranje kleurt. Helaas zit dat er voor ons niet in omdat het weer toch wat regenachtig blijft. Maar de nevel en lage bewolking zorgt ook wel voor mooie, mysterieuze, plaatjes. Onderweg maken we nog een stop op een klein kiezel-eilandje midden in de rivier waarna we weer terugkeren naar het startpunt.

Na het diner gaan we nogmaals met een boor de Li rivier op om te gaan kijken bij lokale vissers die vis vangen met gebruik van tamme aalscholvers. De vogels duiken gaan op jacht naar vis maar kunne ndeze niet doorslikken omdat een ring om hun nek de hals zover afsluit dat ze de grotere vissen niet door kunnen slikken. De visser haalt naar veloop van tijd de vogels 1 voor 1 binnen en haalt met een handige beweging de vis uit de hals van de vogel.

Na dit schouwspel keren we terug naar Yanshou, nemen nog een afzakkertje, en gaan naar bed.

Dag 20: Yangshou – nachttrein Guangzhou (2 juni)

Toen we vanmorgen opstonden zag het er goed uit buiten, droog en warm. We hadden al besloten om vandaag een fietstocht door het prachtige karstlandschap te maken als het weer het zou toelaten. Na een stevig ontbijt gaan we op pad met een lokale gids.
Bij het hotel staat al een keurig geklede dame, op hoge hakjes, op ons te wachten. Dit blijkt onze gids te zijn. Het lijkt mij niet de meest gemakkelijke kleding voor een fietstochtje, maar ze verzekerd ons dat het hier heel normaal is.
De tocht gaat door kleine dorpjes en langs mooie plaatsen. Rond het middaguur komen we aan bij de Moon Mountain. Dit is een berg waarin door de natuur een mooi rond gat is gevormd.
We gaan hier te voet omhoog, en na een pittige klim komen we boven bij het gat in de berg. Vanaf deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over het Karstgebergte, met mooie doorkijkjes door het gat van Moon Mountain.
Na de afdalen nemen we even de tijd voor een lekker hapje en drankje.
Via een mooie route, deels langs de Li rivier, keren we terug naar Yangshou.

In de tussentijd heeft Sarah voor ons gekookt, de late lunch of vroeg diner staat voor ons klaar als we terugkomen van de fietstocht. Sarah wilde dit graag voor ons doen dus had ze bij een klein lokaal restaurantje gevraagd of ze de keuken mocht gebruiken. De maaltijd smaakte prima.

Omdat we nog wat tijd over hebben voor we richting treinstation gaan besluiten we om nog een heerlijke voetmassage te laten doen.
Als herboren gaan we terug naar het hotel, behalve de voeten zijn ook de rug en schouders lekker onder handen genomen.
Om 18.45 uur vertrekken we richting Guilin om de trein naar Guangzhou te nemen. Nog anderhalf uur met het busje en om 21.20 uur vertrekken we met de nachttrein.

Dag 21: Guangzhou (3 juni)

De treinkomt om 08.30 uur aan in Guangzhou. Met een busje gaan we vervolgens door de drukte richting hotel waar we ons even kunnen opfrissen.

Rond 12.30 uur gaan we de stad in. Behalve winkelen is er niet zo heel veel te doen. Voor goedkope kleding en accessoires ben je hier aan het goede adres. Na wat slenteren langs de vele winkels komen we uit bij een lokale markt waar vooral vele soorten visjes voor het aquarium worden verkocht. Behalve de vissen ook nog vele soorten kruiden ed.

We lopen nog wat verder langs de rivier en over het schiereiland wat in de rivier ligt. Op dit schiereiland staan nog veel koloniale woningen. Na zoveel lopen is het tijd geworden voor een lekkere verfrissing in de vorm van een drankje. We strijken neer op een gezellig terras van een Frans restaurant bij een van de koloniale panden.
Na een lekker koel biertje lopen we weer richting hotel. Onderweg gaan we voor de laatste keer chinees eten in een lokaal restaurant. De gerechten die we deze keer uitzoeken zijn best wel pittig maar smaken prima.

Terug in het hotel frissen we ons nog wat op, andere kleren aan en dan naar het vliegveld.
Sarah brengt ons nog weg, en bij het hotel nemen we afscheid van onze reisgenoten, Yvonne en Frans. Zij reizen morgen verder naar Mongolië waar ze nog een weekje op bezoek gaan bij de zoon van Yvonne.

Op het vliegveld nemen we afscheid van Sarah die ons op fantastische wijze heeft begeleid deze afgelopen 3 weken.
Om 23.00 uur vertrekken we richting Frankfurt.

Dag 22: Guangzhou – Frankfurt – Amsterdam(4 juni)

Na een lange vlucht komen we rond 05.00 uur aan in Frankfurt waar we nog een tussenstop hebben van zo’n 4 uur voordat we naar Amsterdam vliegen.

Om 10.30 uur zijn we dan eindelijk in Amsterdam.

We hebben een geweldige tijd gehad in China. Veel gezien en een goede indruk gekregen van het land en de gewontes.
Va nwat we onderweg hebben gehoort is er al veel verandert in de afgelopen jaren en gaan de veranderingen nog steeds, in snel tempo, door.
Ook in China zie je steeds meer de westerse invloeden, jammer zo gaat het echte China verloren.

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons