Reisverslag 4 september t/m 27 september 1998

Washington – New Orleans – Washington

4 September vertrek van Amsterdam naar Washington. Vanuit Washington vervolgen we onze rondreis via Nashville en Memphis langs de Mississippi naar New Orleans.
Vanuit New Orleans rijden we via Alabama richting Great Smoky Mountains NP. En vandaar weer terug naar Washington.
In Washington verblijven we nog 4 dagen bij vrienden en bezoeken we de hoogtepunten van de stad. 

26 september vertrekken we weer richting Amsterdam waar we op 27 september weer landen. 

Lees verder voor ons verslag van deze mooie reis.

Toon en Annette

Dag 1: 04-09-1998 _ Amsterdam – Washington

Door een staking bij Northwest moeten we onze tickets omzetten naar Air France en via Parijs naar Washington. Na een vertraging van een uur vertrekken we uiteindelijk naar Parijs. De wachttijd van drie uur in Parijs worden er uiteindelijk 4 maar dan toch op weg naar Washington.

Om 16.30 uur locale tijd landen we in Washington waar onze vriend René ons al staat op te wachten. Nog even de koffers en onze huurauto ophalen en dan rijden we achter René aan naar zijn huis.
Vermoeid van de reis en het tijdsverschil liggen we al vroeg op bed.

Dag 2: 05-09-1998 _ Washington – Waynesboro (185 miles)

Door de jetlag al vroeg wakker.
René en July vertrekken vandaag ook voor een korte vakantie, en nadat wij ze hebben uitgezwaaid pakken we ook onze koffers en beginnen onze rondreis.

Ons eerste doel is het Shenandoah National Park. Via Inetrstate 66 (I66) en Highway 55 (Hwy 55) rijden we naar Ford Royal. Vanuit Ford Royal rijden we de via de Skyline Drive door het Shenandoah NP. We bezoeken een aantal mooie uitzichtpunten en genieten van het mooie landschap.

Nadat we het park hebben verlaten zetten we via Hwy 211 en Hwy 340 koers richting Waynesboro waar we overnachten.

Dag 3: 06-09-1998 _ Waynesboro – Charleston (247 miles)

Na een goed ontbijt gaan we weer op pad. Het eerste stuk, ongeveer 120 mile, over de I64 om lekker op te schieten. Daarna gaan we binnendoor over de Hwy60, een bochtige en heuvelachtige route door een prachtige omgeving. Eerst door landbouwgebied met grote raches, daarna een bosrijk gebied en het laatste stuk naar Charleston door een rivierenlandschap.
Onderweg zijn we regelmatig gestopt om van het mooie landschap te genieten.

In Charleston gaan we opzoek naar een motel. Uiteindelijk belanden we in het “Red Roof Inn” waar we ons even opfrissen om daarna van een fastfood maaltijd te genieten in het naastgelegen “Wendy’s”.

Dag 4: 07-09-1998 _ Charleston – Nashville (458 miles)

Vandaag richting Nashville. Omdat het een behoorlijke afstand is pakken we de I64 en I65, cruise-control aan en gaan met die banaan.
Na vele kilometers (miles) even stoppen voor een broodje en daarna verder voor het laatste stukje, we zijn er bijna. Ten minste dat dachten we, maar we kunnen de juiste afslag niet vinden. Dus omkeren maar en opnieuw proberen. Maar ook nu doen we iets fout en lukt het weer niet. Omdat de benzine bijna op is, en we geen zin meer hebben, zoeken we een hotel.
Al snel vinden we een hotel, maar omdat hier de airco kapot is en het is behoorlijk warm, toch nog maar even verder zoeken. Gelukkig snel een goed hotel gevonden, morgen dan maar opnieuw de juiste weg naar Nashville zoeken.

Dag 5: 08-09-1998 _ Nashville – Jackson (163 miles)

Nog steeds vroeg wakker door de jetlag, wanneer zal dat eens over zijn? Gaan we weer op weg naar Nashville. Deze keer pakken we gelijk de juiste afslag en zijn we al snel in Nashville.
We parkeren de auto en gaan te voet Nashville in.
In Nashville downtown bekijken we het State Capitol, 1st en 2nd Avenue en Broadway. Met het toeristische trammetje rijden we naar Music Row waar we de Country Music Hall of Fame bezoeken. Met de tram weer terug naar Downtown. We slenteren nog wat door de stad, o.a. langs Planet Hollywood en het Hard Rock Cafe, voordat we de auto weer opzoeken.
We rijden alvast een stukje via de I40 richting Memphis. We overnachten in de buurt van Jackson.

Via de I40 rijden we naar Memphis. Het is maar een klein stukje dus we zijn er al op tijd.
We besluiten om als eerste een bezoek te brengen aan Graceland. We boeken een tour, en met het busje rijden we naar het huis van Elvis. Na een korte inleiding van de tourleader kunnen we het ‘heiligdom’ betreden. Onder leiding van een cassettebandje horen we alles over het leven van Elvis.
Na terugkeer in het bezoekerscentrum bekijken we nog een korte film over Elvis.
Na Graceland rijden we naar het centrum van Memphis en zoeken een hotel. Bij de ‘Sleep Inn’ hebben ze nog een ‘aanbieding’ voor $ 100,-

Dag 7: 10-09-1998 _ Memphis (25 miles)

Na een uitgebreid ontbijt (we halen alles uit die $100) op weg naar ons eerste doel van deze dag: Sun Studio’s. In de stad van Elvis is dit een must, hier heeft hij zijn eerste plaatje opgenomen. Sun Studio is nog bijna volledig in oude staat, alleen de contolroom is gemoderniseerd omdat de opname apparatuur van tegenwoordig wel wat beter is.
In de studio word ons het een en ander verteld over de rijke historie van Sun Studio’s. Alle bekende namen die onder hun label een album hebben uitgebracht passeren de revue middels wat oude bandopnames. Naast Elvis zijn dit Roy Orbinson, Jerry Lee Lewis, maar ook recentere namen zoals U2.

We vervolgen onze route met een bezoek aan Beale Street (een, volgens de folders, wereldberoemde straat). In deze straat zijn veel gift-shops met prularia van verschillende artiesten. Ook zijn er diverse cafés met klinkende namen als ‘Elvis Presley Cafe’, ‘Hard Rock Cafe’ en ‘BB-King cafe’. Na een goede lunch in dit laatste café lopen we naar de Mississippi rivier om een sightseeing tocht over de rivier te maken met een radarboot.
Na deze mooie tocht gaan we terug naar de auto en verlaten Memphis. Net buiten de stad boeken we een motelovernachting.

Dag 8: 11-09-1998 _ Memphis – Vicksburg (263 miles)

Via de State Route 1 (MS1) rijden we langs de Mississippi rivier richting Vicksburg.
We stoppen met enige regelmaat om even een foto te maken, of te genieten van de mooie omgeving.

Eind van de middag arriveren we in Vicksburg waar we een motel boeken voor de overnachting.
Op TV zien we dan dat de storm Frances op dat moment de stad New Orleans teistert. Omdat we daar morgen naar toe zouden gaan zullen we dit maar even goed in de gaten houden om te kijken of dat wel kan.

Dag 9: 12-09-1998 _ Vicksburg – Batton Rouche (185 miles)

Vanmorgen maar lekker rustig aan gedaan want we gaan vandaag niet naar New Orleans. De storm Frances zorgt nog steeds voor veel regen in New Orleans en omgeving waardoor veel wegen onder water staan en zijn afgesloten.
Na een lekker ontbijt rijden we rond een uur of 10 richting Natchez. Om daar niet al vroeg aan te komen volgen we eerst nog een historische route door Vicksburg langs oude plantagehuizen en mooie landgoederen.

Onderweg naar Natchez verlaten we Hwy 61 om een stuk van de Natchez Trail Parkway te volgen welke door een prachtig stuk natuur loopt.

Rond 13.00 uur zijn we al in Natchez, we besluiten om eerst maar een hapje te eten en dan kijken wat we verder nog gaan doen deze dag.
Na het eten besluiten we nog maar een stukje verder richting het zuiden te rijden. We rijden door tot Batton Rouche waar we een motel op zoeken.
Morgen maar eens kijken of we New Orleans kunnen bereiken.

Dag 10: 13-09-1998 _ Batton Rouche – New Orleans (177 miles)

Na het ontbijt vertrekken we richting New Orleans. Omdat het niet meer zover is besluit ik om de Interstate te verlaten en een leukere route te volgen. Helaas gaat dat niet helemaal goed.  Het is wel een leuke route, maar na een uurtje rijden komen we uit bij …. Batton Rouche.
Dus nu maar de I10 genomen richting New Orleans en net voor New Orleans de Hwy 61 op. Echter vlak voor we New Orleans bereiken staat er een bord “Road closed”, en de sheriff geeft aan dat we om moeten keren. Gelukkig is er al weer snel een afslag naar de I10. Bij de afslag moeten we nog wel door een paar diepe plassen, maar gelukkig lukt het om met droge voeten New Orleans te bereiken.

In New Orleans is het nog wel even lastig om French Quarters, en een geschikt hotel te vinden. Het is wel een duur hotel (Bienville House Hotel) maar we zitten dan wel midden in het centrum.
We verkennen nog even de omgeving en kijken of we alvast een ‘swamp-tour’ kunnen boeken. Dit laatste gaat nog niet lukken in verband met de hoge waterstanden.

Nadat we ons hebben opgefrist gaan we de stad in om eerst lekker te eten en daarna naar Bourbon Street. In tegenstelling tot andere Amerikaanse steden is het hier heel gezellig op straat, veel livemuziek en veel leuke cafeetjes.

Dag 11: 14-09-1998 _ New Orleans

Vandaag New Orleans verder verkennen. We denken dit wel op eigen gelegenheid te kunnen, maar we komen er al snel achter dat we dan toch niet veel te zien krijgen. We gaan alsnog met een georganiseerde stadstour mee. We bezoeken verschillende wijken zoals de Franse, Creoolse en Amerikaanse wijken. Deze wijken variëren van arm tot rijk (en zeer rijk), en uiteindelijk rijden we nog door de ‘Garden District’, een wijk met oude planterswoningen met mooie tuinen.

Na de tour waaien we nog even lekker uit aan de oever van de Mississippi voordat we terug keren in ons hotel.
’s Avonds gaan we weer lekker eten in French Quarters. Restaurantjes genoeg en onze keuze valt op een Creools/Cajun restaurant met heerlijke lokale gerechten.

Dag 12: 15-09-1998 _ New Orleans – Mobile (159 miles)

Voordat we vandaag weer uit New Orleans vertrekken eerst nog een Swamp-tour.
NA een korte busrit stappen we in de boot om het moerasgebied in te gaan. Onze gids van de dag weet ons veel te vertellen over krokodillen, schildpadden, slangen en al het andere ‘ongedierte’ dat in het moeras leeft. Na een kort stukje varen zien we de eerste krokodil al naast de boot opduiken. Uiteraard spotten we ook schildpadden, slangen spinnen en nog veer meer krokodillen.

Na de swamp-tour weer met de bus terug naar New Orleans, de auto in en op weg richting Mobile. Via de Hwy90, en het laatste stukje via de I10 naar Mobile waar we weer een motel zoeken voor de overnachting.

Dag 13: 16-09-1998 _ Mobile – Gadsden (395 miles)

Vandaag een stuk door een wat minder interessant gebied dus we besluiten maar lekker door te rijden. Via de I65 en I59 rijden we eerst naar Tuscaloosa voor een tussenstop en dan door naar Gadsden. Onderweg vooral veel bos en heuvels.

Dag 14: 17-09-1998 _ Gadsden – Chattanooga (149 miles)

Lekker uitgeslapen vertrekken we na het voltanken van de auto naar Chattanooga.
We doen het rustig aan en pakken een alternatieve route via Hwy431 en Hwy79 en rijden langs het prachtige Guntersville Lake. Via de Hwy72 en I24 komen we rond 14.00 uur aan in Chattanooga.

Na een bezoekje aan het Tourist Infocenter hebben we voldoende opties om de rest van de dag door te komen. Met een elektrische shuttle rijden we naar het oude treinstation wat is omgebouwd tot hotel. In de oude trein die op de rails staat zijn hotelkamers en een restaurant gemaakt.

Met de bus weer terug naar de auto en op weg naar “Lookout Mountain” waar we een wandeling naar de gaan Ruby Falls maken. Met een lift dalen we af de grot in. Met een gids lopen we door de grotten waar het heerlijk koel is. Uiteindelijk komen we in een grot waar het aardedonker is …… het licht gaat aan, en ja hoor, daar zien we de waterval.
Terug bij de ingang van de grot lopen we nog door naar de top van de berg voor een prachtig uitzicht over de stad, en 7 staten van de VS.

Dag 15: 18-09-1998 _ Chattanooga – Gatlinburg (163 miles)

Vannacht wakker geworden door een lekkage, water van onze bovenburen druppelt door de lamp onze kamer in. We verkassen naar een andere kamer en kunnen onze nacht vervolgen. Na het ontbijt gaan we op weg naar Gatlinburg. De eerste 15 mile gaat nog via de snelweg (I75) maar daarna rijden we alleen nog over binnenwegen. Het is een prachtige route door de bergen, langs prachtige meren en kleine stadjes.
Uiteidelijk komen we op de Foothil Parkway, op deze parkway stoppen we diverse malen om te genieten van het uitzicht en de mooie omgeving. Tijdens één van deze stops worden we door een Amerikaan aangesproken die ons er op wijst om naar een een uitkijktoren te wandelen voor het geweldige uitzicht. Nieuwsgierig als we zijn gaan we gelijk op weg. Na wat zoeken komen we er achter dat het toch nog een behoorlijk stukje lopen is, maar we laten ons niet uit het veld slaan en na een fikse klim komen we uit bij de uitkijktoren. Gelukkig was de inspanning de moeite waard.

Terug in de auto vervolgen we onze tocht naar Gatlinburg. Onderweg passeren we het dorpje Pigeon Forge waar we even besluiten de benen te strekken. Het is een zeer toeristisch plaatsje waar deze dag toevallig net een meeting is van eigenaren met oude, en buitensporige, auto’s waar hele mooie exemplaren bij waren.

Snel weer verder richting Gatlinburg waar we nog een motel moeten zien te vinden, en zo makkelijk is dat niet op de vrijdag. In het weekend gaan Amerikanen er altijd massaal op uit, en zeker in dit natuurgebied. He teerste motel is veel te duur, het 2e is vol, maar bij het 3e motel lukt het uiteindelijk toch om een kamer te boeken.
Na een lekkere douche gaan we te voet Gatlinburg in om een restaurantje te zoeken. Ondanks dat het een zeer toeristisch stadje is valt het nog niet mee om een fatsoenlijk restaurant te vinden. Veel fastfood tenten, maar uiteindelijk toch nog een leuke tent gevonden waar we heerlijk hebben gegeten.
Morgen gaan we de Smoky Mountains bezoeken.

Dag 16: 19-09-1998 _ Gatlinburg (77 miles)

Eerst weer maar eens een keer uitgeslapen, 08.30 uur een snel ontbijt en dan snel de auto in om de Great Smoky Mountains te ontdekken. Er zijn diverse routes die ons door de Smokies voeren, we rijden als eerste de route ‘Cades Cove’. Onderweg stoppen we regelmatig om rond te kijken, wat souvenirs te kopen, etc.
Na deze route besluiten we ook nog om een andere route te rijden, de Roaring Fork. De wegen op deze route zijn heel smal, dus het tempo ligt heel laag.
We stoppen bij de Grotto Falls en lopen de laatste anderhalve mile richting de falls. Het is geen makkelijke wandeling over de moeilijk begaanbare paden. Bij de watervallen aangekomen rusten we even uit, maken wat foto’s, en dan weer terug.

We vervolgen de Roaring Fork en keren vervolgen weer terug naar Gatlinburg. Hier aangekomen gaan we nog met de stoeltjeslift naar boven op de berg voor het mooie uitzicht over Gatlinburg en omgeving.

Dag 17: 20-09-1998 _ Gatlinburg – Boone (195 miles)

Rond 10.30 uur verlaten we Gatlinburg. Het eerste stuk rijden we nog door de ‘Smokies’ over de Newfound gap Rd. Aan de andere kant van de bergen slaan we af en volgen eerst nog een stukje van de Blue Ridge Parkway. Omdat deze parkway een flinke lus naar het zuiden maakt alvorens weer in noordelijke richting te gaan, snijden we een stuk af via Hwy 19 en I40 naar Asheville.

Net voorbij Asheville vervolgen we de Blue Ridge Parkway die door de bergen slingert. Onderweg stoppen we een paar keer bij mooie ‘overlooks’. Bij Blowing Rock verlaten we de Blue Ridge Parkway en rijden door naar het stadje Boone voor de overnachting.

Dag 18: 21-09-1998 _ Boone – Lexington (268 miles)

Over vandaag valt heel weinig te melden. De bedoeling was om vandaag de Blue Ridge Parway verder te volgen richting Ranaoke. Maar we zijn nog maar net op weg of het begint te regenen, en behoorlijk ook. Het heeft geen zin om onderweg te stoppen omdat we de auto niet uit kunnen.
We volgen de Blue Ridge Parkway tot Ranaoke en besluiten daar om via de I64 en I81 maar door te rijden omdat het blijft regenen.
Uiteindelijk rijden we door tot Lexington waar we een motel zoeken. Hopen maar dat het morgen weer beter weer is.

Dag 19: 22-09-1998 _ Lexington – Washington (200 Miles)

Terug naar Washington. Voor vertrek eerst nog even onze vrienden in Washington gebeld om te vertellen dat we tegen de avond bij hen zullen arriveren.
We rijden eerst richting Chalotsville waar we het huis van president Thomas Jefferson (president van 1800 tot 1809) bezoeken. Het door Jefferson zelf ontworpen huis staat net buiten de stad op een berg.

Na de tour verlaten we Charlotsville en gaan richting Washington. Het weer slaat al snel weer om en het begint weer heel hard te regenen. We zijn al eerder in Washington dan gepland, maar door de drukte op de rondweg duurt het nog behoorlijk lang voordat we de juiste afslag hebben gevonden.

Uiteindelijk arriveren we rond 19.00 uur bij onze vrienden René en July.
We kletsen gezellig nog wat bij en maken plannen voor de volgende dag.

Dag 20: 23-09-1998 _ Washington

Om 07.00 staan we op zodat we om 08.00 uur met René mee kunnen rijden naar Washington downtown. René moet nog werken, en na een kort bezoek aan zijn kantoor gaan wij met de metro naar het Witte Huis.
We willen eerst aan de voorkant van het Witte Huis wat foto’s maken, maar we worden al snel tegengehouden en alle hekken worden gesloten. Al snel is duidelijk wat er aan de hand is, president Clinton verlaat het Witte Huis en dan gaan alle registers qua beveiliging open.
Na het vertrek van Clinton kunnen we alsnog de foto’s aan de voorzijde gaan maken en daarna sluiten we aan in de lange rij om het Witte Huis binnen te bekijken.

Na het bezoek aan het Witte Huis gaan we op weg naar het Vietnam en krean Memorial, Lincoln Memorial en het Washington Monument.
Daarna steken we de Mall over op weg naar State Capitol. Weer een half uur in de rij om binnen te kunnen kijken.

Na het bezoek aan State Capitol is het weer tijd om naar het kantoor van René te gaan om met hemm mee trug te kunnen rijden naar zijn huis.

Dag 21: 24-09-1998 _ Washington

Met de auto rijden we naar het metrostation van waaruit we de stad verder per metro gaan verkennen.
Als eerste vertrekken we naar Georgetown, een oud deel van Washington waar de Kennedy’s  hebben gewoond. Een mooie wijk met oude, goed onderhouden, woningen. We lunchen aan de oever van de rivier de Potomac.

Met de metro gaan we weer richting Mall om een paar van de vele musea te bezoeken.
Als eerste het “Air and Space” museum. De musea in Amerika zijn gratis, en er zijn veel educatieve elementen aanwezig om het ook voor de jeugd interessant te maken. Je kunt dus ook veel dingen zelf doen en ervaren.

Na de musea bezoeken is het al weer eind van de middag en gaan we weer terug naar René en July.

Dag 22: 25-09-1998 _ Washington

Na een rustige start van de morgen gaan we na de koffie weer met de metro naar het centrum.
Als eerste willen we het FBI gebouw bezoeken, maar hier staat een rij van 2 uur. Dat doen we dus niet.
Na een bezoek aan het Museum van American History gaan we weer terug naar huis waar René ons op komt halen en meeneemt naar Arlington Cemetry. Op deze begraafplaats liggen o.a. de graven van J.F. Kennedy, J. Kennedy-Onassis en Robert Kennedy. Ook het graf van de ‘Onbekende Soldaat’ is op Arlington te zien.

Voor het diner neemt René ons mee naar een leuk restaurant waar ze heerlijke spareribs serveren. Heerlijk en, zoals gebruikelijk, heel veel.
We pakken nog een afzakkertje in een Ierse Pub en dan terug naar huis. Morgen de laatste dag.

Dag 23: 26-09-1998 _ Washington – Amsterdam

Een lange dag (+ nacht) voor de boeg. Om 18:30 uur vertrekt ons vliegtuig richting Amsterdam, maar voordat we vertrekken nog even genieten van deze laatste dag.

Na de koffie gaan we samen met René, July en de kinderen gezellig winkelen. We kopen nog wat souvenirs en een aardigheidje voor July, als dank voor de gastvrijheid. René kunnen we blij maken met een Nederlandstalige CD en drop wat we na onze vakantie opsturen.

Na een hapje eten in de Mall rijden we terug naar huis om de koffers te pakken. Rond 14:45 uur nemen we afscheid van René en July en rijden richting vliegveld. Eerst nog even de huurauto terug brengen en dan op naar het vliegveld.
Om 18:30 uur stijgen we op voor de vlucht naar Amsterdam.

Dag 24: 27-09-1998 _ Aankomst Amsterdam 

Rond 07:40 uur komen we aan in Amsterdam en zit deze prachtige reis er weer op.
We hebben veel gezien, prachtige natuur, mooie steden, cultuur en genoten van de gezellige periode bij René en July.

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons