Reisverslag Nieuw Zeeland

Amsterdam – Singapore (dag 1-2)

wo. 22-12-04 / do. 23-12-04

Vanmorgen om 6 uur opgehaald door de schipholtaxi. Om 7.45 uur arriveren we op schiphol. Gelukkig konden we gelijk inchecken en dus de koffers afgeven.
Eerst een kopje koffie en daarna wat inkopen.
Om 11.10 uur vertrekken we met de bestemming Singapore.
Na een voorspoedige vlucht van zo’n 11 1/2 uur komen we aan op het vliegveld van Singapore, het is 07.00 uur in de ochtend en dat is wel even wennen. Na het informeren van het thuisfront halen we de koffers op en zoeken de contactpersoon die ons naar het hotel zal brengen.
Aangekomen in het hotel zijn we gelijk voor een paar uur het bed ingedoken. Later in de middag hebben we nog even de omgeving verkend. Veel winkels met vooral elektronica.
Nog een hapje eten, en weer op tijd naar bed.

Singapore (dag 3)

vr. 24-12-04

Zo de 2e dag in Singapore en we zitten gelijk lekker in het vakantie ritme, vroeg op – snel ontbijten – en op pad.
We starten deze morgen met een georganiseerde city-tour waarbij we in een sneltreinvaart een idee van de stad krijgen. onderweg zijn er een 5-tal stops bij bezienswaardigheden.

De eerste stop is is Little India, de naam spreekt voor zich. Smalle straatjes met allemaal kleine winkeltjes en het stinkt er verschrikkelijk naar wierook en andere brandende zooi.
De tweede stop is bij het prachtige theater aan de Marina Bay.
Vervolgens gaan we door naar Chinatown waar we ook even langs de winkeltjes lopen.
De vierde stop is een commerciële stop, ik denk bij de hoofdsponsor van de touroperator, bij een grote juwelier.
De laatste stop is bij de Orchid Garden. Een prachtig park met een kleurige orchideeëntuin.

Na een hapje eten en een douche, het is inmiddels avond, lopen we naar de Orchard Road om kerstavond te vieren.
Deze drukke winkelstraat is prachtig versierd en in deze kerstsfeer slentert half Singapore langs de geopende winkels.

Singapore – Auckland (dag 4-5)

za. 24-12-04 / zo. 25-12-04

1e Kerstdag in Singapore, zo’n 32 °C, een echt kerstgevoel.
We lopen richting haven en bekijken het theater nu ook van binnen. We kijken verder nog wat rond in de omgeving van de haven en keren met de metro terug naar het hotel.
Eind van de middag worden we opgehaald en naar het vliegveld gebracht.
Om 20.45 uur stijgen we op met Air New Zeeland met de bestemming Auckland. Na een vlucht van 9½ uur landen we op het vliegveld van Auckland. We nemen de bus naar het hotel en besluiten daar eerst maar wat uit te rusten. Na een kort middagdutje eerst maar eens even de omgeving verkennen.
Het hotel ligt lekker midden in het centrum, er is dus genoeg te doen. Na wat rondslenteren een lekker hapje gegeten aan de haven. Na het eten gaan we naar de sky-tower. De toren is 328 meter hoog, met de lift stijgen we tot een hoogte van 220 meter waar we een prachtig uitzicht hebben over Auckland. Met deze beelden sluiten we kerst 2004 af.

Auckland (dag 6)

ma. 27-12-04

Na een slechte nachtrust (jet-lag) gaan we Auckland verder verkennen. Vanuit het hotel lopen we via het Albert Park naar Auckland Domain. Ons eerste doel is het in dit park gelegen ‘Auckland War Memorial’, het monumentale gebouw waarin het museum is gehuisvest is al ven verre te zien. Het licht op één van de vele vulkaankegels in Auckland. In het museum is o.a. een fraaie collectie van Maori kunst en een overzicht van de Maori cultuur ondergebracht. Het gebouw is echter speciaal gebouwd ter nagedachtenis aan alle gevallenen in WO I en WO II.

’s Middags nemen we de ferry naar Waiheke, het grootste eiland in de baai voor Auckland. Na een heerlijke tocht arriveren we op het toeristische eiland met z’n mooie stranden en baaitjes.
Na terugkeer in Auckland horen we het nieuws over de Tsunami dus eerst even het thuisfront informeren dat we al uit Singapore waren vertrokken toen de ramp zich voltrok.

Auckland – Whangarei (dag 7)

di. 28-12-04

Na het ontbijt nemen we de taxi naar het verhuurstation van Maui om de camper te halen. We zijn daar echt niet de enige maar gelukkig zijn ze daar wel op berekend. Na de gebruikelijke papieren romp-slomp en de uitleg snel onze bagage ingepakt en op pad.
We gaan richting het noorden naar Bays of Island en moeten dwars door Auckland. Onderweg doen we nog wat boodschappen voor de eerste levensbehoefte. Het is in het begin wel even wennen zo’n bak, en dan vooral het links schakelen.
Eind van de middag komen we aan bij Bays of Island, het lukt echter niet om daar ook een camping te vinden. het is verschrikkelijk druk en er zijn maar een paar campings. Na veel zoeken en nog wat verkeerd rijden komen we om 20.30 uur aan in Whangarei (we zijn inmiddels iets naar het zuiden afgezakt) Eindelijk vinden we daar een camping waar nog plaats is. Snel de camper neergezet en wat eten klaar maken. Na de afwas het bed opgemaakt en om 22.30 gaat het licht uit

Whangarei (dag 8)

wo. 29-12-04

Vanmorgen eerst maar even bij de receptie langs om ons aan te melden, de vorige avond was er niemand meer aanwezig en zijn we maar ergens gaan staan. We blijven nog een nachtje en gaan vandaag wat rondkijken in de omgeving. We rijden naar de Whangarei Falls om daar een prachtige wandeling te maken. Af en toe valt er een buitje maar de temperatuur is prima. Na een kijkje bij de mooie waterval lopen we de mooie wandelroute langs het riviertje door het bos. In het bos komen we ook langs een aantal kauri-bomen, een inmiddels zeldzame woudreus. De kauri groeit zonder zijtakken loodrecht omhoog met alleen bovenin een kroon met takken en naalden. De hoogste kauri in Nieuw-Zeeland is 51 meter hoog.
Na een bezoek aan de supermarkt keren we terug naar Tropicana Holiday Park.

Whangarei – Thames (dag 9)

do. 30-12-04

We gaan vandaag richting Thames, gelegen aan de andere kant van de baai tegenover Auckland, op het schiereiland Coromandel. Het heeft de afgelopen nacht hard geregend en gewaaid. De meeste kampeerders met een tent zijn of reeds vertrokken of bezig de omgewaaide tent weer recht te zetten. Het regent nog steeds als we vertrekken maar desondanks schieten we lekker op.
Omstreeks 15.00 uur zijn we in Thames waar we al snel een camping vinden. Het regent nog steeds, een verloren dag.

Thames – Whangamata (dag 10)

vr. 31-12-04

Vandaag, oudejaarsdag, schijnt gelukkig de zon weer. Alles ziet er ook gelijk weer een stuk vrolijker uit. We rijden vanaf Thames langs de prachtige kust van het Coromandel Peninsula. De Pohutukawa, ook wel de Nieuw-Zeelandse kerstboom genoemd, staat in volle bloei met diep rode bloemen.
In Coromandel Town maken we een tussenstop. Coromandel is een oud gouddelverstadje wat nog goed is te zien aan de vele houten gebouwen. Vanuit Coromandel steken we via het ruige, bergachtige, binnenland over naar de oostkust.
De eerste stop is bij Hot Water Beach waar je bij laag water een kuil kunt graven in het zand waaruit dan warm water opborrelt. Helaas is het hoog water en duurt het te lang om op laag water te wachten. We rijden door naar het dichtbij gelegen Catedral Cove, een gigantische spelonk die door het water in de kalksteenrots is uitgesleten.
Rond een uur of vijf arriveren we in Whangamata waar we het allerlaatste plekje op het holidaypark weten te bemachtigen. Het is verschrikkelijk druk omdat iedereen er lekker een weekend op uit gaat met deze feestdagen. De stad trekt vooral heel, heel, heel veel jeugd. Het zal dus wel lang onrustig blijven, waarschijnlijk tot volgend jaar!

Whangamata – Taupo (dag 11)

za. 01-01-05

Van enige onrust hebben we vannacht niets gemerkt.
Rond 10 uur gaan we weer op pad. Het eerste doel is Rotorua, daar aangekomen kijken we eerst even rond in het stadje zelf om vervolgens naar Whakarewarewa te gaan. Dit Maori dorp ligt aan de rand van Rotorua en staat bekend om z’n thermische bronnen. Voordat we het dorpje binnenlopen worden we al verwelkomt door de irritante zwavelgeur. We lopen langs de kokende poeltjes, spuitende geijsers en de Maori huisjes. We eten een maïskolf die is gekookt in een van de poelen. Om 14.00 uur sluiten we aan voor een Maori-voorstelling (zang en dans).
Na deze voorstelling verlaten we Rotorua en vervolgen onze weg naar Taupo. Een stukje buiten Rotorua stoppen we bij Wai-O-Tapu, thermal wonderland. In dit fraaie park volgen we een mooie route langs de verschillende thermische bezienswaardigheden zoals de champagne-poel en devils-bath.
Eind van de dag arriveren we in Taupo waar we twee overnachtingen boeken op het holidaypark.

Taupo (dag 12)

zo. 02-01-05

Vandaag geen verplaatsing. Na de koffie lopen we naar het centrum van het plaatsje Taupo, de zon breekt door en het is gelijk behoorlijk warm. In Taupo speelt alles zich zo’n beetje af langs de oever van het enorme meer. We kijken wat rond in de vele winkeltjes, eten nog wat in één van de gezellige eettentjes. ’s Middags pakken we de camper om een bezoekje te brengen aan de vlak bij gelegen Huka Falls.
De rivier perst zich hier door een smalle doorgang in de rotsen. Het verval is niet zo groot maar door de enorme hoeveelheid water die zich door deze smalle spleet perst ziet het er zeer spectaculair uit. Nog spectaculairder is het wanneer je de waterval met een Huka-Jet bezoekt. Met deze snelle jet boot vaar je met hoge snelheid tot vlak onder de waterval.
We maken nog een prachtige wandeling langs de rivier en keren vervolgens weer terug naar Taupo. Op de terugweg nog even een stop gemaakt bij de Pak ’n Save (een enorme supermarkt).

Taupo – Napier (dag 13)

ma. 03-01-05

Vanmorgen vertrekken we richting Napier. De rit gaat lekker vlot en rond 12.00 uur rijden we Napier binnen. Deze stad is in 1931 getroffen door een enorme aardbeving en bijna helemaal verwoest. Binnen 2 jaar is de stad weer opgebouwd in Art-Deco stijl. Bij het informatiecentrum kopen we een routebeschrijving die ons langs de vele fraaie gebouwen leidt. De art-deco gebouwen zien er mooi uit zonder kitsich over te komen (zoals dat wel is in Miami, USA).
Eind van de dag besluiten we Napier te verlaten en nog een stukje door te rijden zodat het morgen richting Wellington niet meer zo ver is. We overnachten in Havelock North.

Napier – Wellington (dag 14)

di. 04-01-05

Vandaag moeten we zo’n 300 km. overbruggen, we vertrekken dus op tijd en rijden lekker door.
De route gaat door prachtig berggebied en zo nu en dan maken we een stop voor een foto en/of een rustpauze om wat te eten en drinken.
De reis gaat voorspoedig en na een laatste klim en fikse afdaling komen we om half drie in Wellington aan. We parkeren de camper (gratis) bijna in het centrum van Wellington aan de haven. We lopen eerst naar de parlementsgebouwen waar we gelijk aan kunnen sluiten bij een rondleiding. Aan het prachtige oude gebouw is een geheel nieuw gebouw aangebouwd. In de volksmond noemen ze dit de Beehive genoemd (bijenkorf).
Na dit bezoek lopen we het centrum in, eerst langs de winkels en vervolgens naar Civic Square. Dit mooie plein loopt weer over in een mooi aangelegde wandelpromenade langs de haven.
Voor de overnachting rijden we een stukje terug naar het plaatsje Lower Hutt waar we een mooi holidaypark weten te vinden.

Wellington – Havelock (dag 15)

wo. 05-01-05

Voor de overtocht naar het zuider-eiland brengen we eerst nog een bezoek aan Wellington. Het hoofddoel van ons bezoek is het Te Papa museum. Terwijl we langs de haven lopen zijn we getuige van het feestelijke onthaal van de winnaar van de Challenge zeilrace. Het Te Papa museum is ontzettend groot en we beperken ons dan ook tot de 2e en 3e verdieping waar een mooi overzicht is gemaakt van de vulkanische activiteit op Nieuw-Zeeland en een overzicht van Nieuw-Zeelandse kunst van het Maori tijdperk tot heden. Na dit bezoek lopen we weer naar buiten waar het inmiddels behoorlijk is gaan regenen.
Na een hapje eten rijden we naar de ferry
(€ 360,– voor een enkeltje met camper). De overtocht gaat door de prachtige Marlborough Sounds maar helaas is het zicht zeer slecht door de regen. Na 2 uur en 15 minuten komen we aan in Picton, we rijden langs de mooie kustlijn naar Havelock waar we weer een plekje vinden voor de nacht. Het regent nog steeds!

Havelock – Marahau (dag 16)

do. 06-01-05

Bij het ontwaken horen we geen getik meer op het dak van de camper, het is gelukkig weer droog! Na de normale dagelijkse besogne rijden we naar Nelson, een toeristisch plaatsje met veel winkels, restaurants en hotels. In het gezellige centrum eten we nog een hapje en gaan we door richting het Abel Tasman National Park. Het zonnetje is inmiddels uitbundig gaan schijnen en dat maakt de omgeving alleen nog maar mooier.
Uit het handige boekje met holidayparks valt onze keuze op het park in Marahau, wat aan de ingang van het Abel Tasman NP ligt. Het park is zeer fraai gelegen aan een baai en vlak bij het strand. We boeken alvast een dagtrip naar het Abel Tasman NP maar daarover morgen meer.

Abel Tasman NP (dag 17)

vr. 07-01-05

Om 09.00 uur staan we klaar voor de dagtrip. We stappen aan wal al in de boot, deze staat nog op een trailer met de tractor ervoor. We worden over het strand de zee ingereden vanwaar de boot het verder zelf kan.
We varen eerst lang Split Apple Rock en vervolgens langs een paar zeehonden. Uiteindelijk komen we met de watertaxi aan bij Tonga waar we uitstappen. Bij dit strand begint onze wandeling van ongeveer 12 km. door het prachtige park. Onderweg komen we bij prachtige verlaten strandjes en lopen door schitterend bosgebied. Na anderhalf uur lopen komen we aan op Bark Bay waar we even rusten en wat eten en drinken. Ondertussen genieten we van het prachtige uitzicht. We lopen weer verder, passeren een hangbrug waar vanaf we een mooi uitzicht hebben over de lager gelegen baaitjes. Na een uurtje of twee doorstappen komen komen we aan op Torrent Bay waar we in het zonnetje lekker wachten tot we weer worden opgehaald met de watertaxi. Bij terugkomst staat de tractor met trailer alweer op ons te wachten. De boot vaart zo achter op de trailer en we worden weer keurig voor het holidaypark afgezet.

Marahau – Punakaiki (dag 18)

za. 08-01-05

Bij het ontwaken klettert de regen weer stevig op het dak van de camper. Normaal gesproken is dat niet zo erg als je weer een stuk moet rijden maar voor vertrek moet ik eerst nog de vuilwatertank legen en de schoonwatertank vullen. Er zit niets anders op dan toch maar de regen in te gaan en de waterhuishouding op peil brengen. Na deze natte start gaan we op weg naar richting Westport aan de westkust van het zuider-eiland. De oversteek door de bergen gaat vlot en ook het weer word steeds beter.
Vlak bij Westport bezoeken we een zeehonden kolonie, het is wat moeilijk vinden maar na 3 pogingen hebben we het eindelijk gevonden. De zeehonden zijn op deze plaats zeer dicht te benaderen, en het is in deze tijd een mooi schouwspel met de jonge zeehondjes.
We rijden verder langs de ruige westkust en slaan eind van de middag ons kamp op in Punakaiki. Na het eten lopen we over het strand naar de nabij gelegen Pancake Rocks. Een mooi aangelegd pad voert ons langs de vreemde rots-formaties die door de laagstructuur lijken op stapeltjes pannenkoeken.
We slenteren, genietend van zonsondergang, over het strand weer terug naar de camper.

Punakaiki – Fox Glacier (dag 19)

zo. 09-01-05

Om 09.30 uur zijn we alweer op weg, het einddoel is Fox Glacier. De rit verloopt vlot en het is mooi weer. Onderweg een hapje gegeten en om ongeveer 13.30 uur arriveren we bij Fox Glacier. Ik boek een helikoptervlucht naar de top van de gletsjer, om 14.30 uur is er nog plaats.
We benutten de tussenliggende tijd om nog even te e-mailen naar het thuisfront en wat drinken. En dan ………
Dan begint het te regenen en de vlucht wordt afgelast. Het is niet te geloven, eindelijk is het zover dat we een helikoptervlucht gaan maken en dan dit!
We kunnen de vlucht overboeken naar morgen (maandag) 09.00 uur en hopen dat het dan maar droog is.
We besluiten eerst maar een camping te zoeken en dan kijken we wel verder. Gelukkig is de camping snel gevonden en inmiddels is het minder hard gaan regenen. We rijden met de camper richting de voet van de gletsjer. Na een fikse wandeling komen we tot onderaan de voet van de gletsjer. Werkelijk een machtig gezicht. Ondertussen blijft het maar regenen.
Natgeregend rijden we terug naar de camping, en … het zonnetje breekt weer door de regen is gestopt.
Na het eten rijden we naar het nabij gelegen Lake Matheson. We lopen rond het meer en genieten van het mooie beeld van Mount Cook en Mount Tasman spiegelend in het water.

Fox Glacier – Queenstown (dag 20)

ma. 10-01-05

7 uur gaat de wekker. Snel de gordijnen open, gelukkig het is prachtig weer. Na een douche en ontbijt snel naar het boekingskantoor en na het betalen van de nodige $$’s gaat het dan gebeuren. Net buiten het dorpje stijgen we op en vliegen over de Fox Glacier naar boven richting Mt. Cook.
Het zicht is geweldig, geen wolkje aan helder blauwe lucht. We stijgen door tot vlak bij de top van Mt. Cook die 3763 meter boven de zeespiegel uitsteekt. We cirkelen even rond bij de top en vliegen dan terug naar de Fox Glacier waar we bovenop, midden in de sneeuw, landen. Van hieruit hebben we een geweldig zicht over de uitgestrekte ijsvelden en de twee bergtoppen van Mt. Cook en Mt. Tasman. Na het maken van wat foto’s keren we via een stijle afdaling terug naar het dorp.
Een geweldige ervaring rijker stappen we in de camper voor een lange tocht naar Queenstown.
Onderweg passeren we de Haast Pass en rijden dooreen schitterend berggebied met mooie meren en bossen.
Tegen een uur of vier naderen we Queenstown. Zo’n 20 km. voor de stad zien we het eerste teken waar de stad zo bekend om staat, het avontuur. Het bungyjump centrum van A.J. Hackett, de uitvinder van deze commerciële sprong, ligt vlak langs de highway 6. Natuurlijk stoppen we even om een paar waaghalzen de sprong vanaf de brug te zien maken, 43 meter naar beneden en soms kopje onder in de rivier.
Na deze stop snel door naar Queenstown om een slaapplaats te vinden. Dat valt niet mee maar uiteindelijk toch weer een park (lijkt meer een grote parkeerplaats) gevonden vlak bij het centrum.

Queenstown (dag 21)

di. 11-01-05

Vandaag een rustdag, we blijven twee nachtjes in Queenstown. Op het gemakje ontbijten en daarna de was gedaan. Ook de maui nog een beurtje gegeven (vuil water eruit, schoon erin en het toilet legen) Na deze huishoudelijke taken rijden we naar de rivier de Shotover. Op deze rivier zijn een aantal spectaculaire activiteiten te doen. We kijken eerst bij de Jet-boten. Met grote snelheid varen deze boten over de rivier, vlak langs de gevaarlijk uitstekende rotsen om dan vervolgens in 1x 180 graden te keren. Kosten voor zo’n tochtje $ 95,– (ongeveer € 45,–) dus toch maar even niet. Ook raften doen ze op de Shotover rivier op diverse plaatsen.
Hierna rijden we door naar Arrowtown, een goudzoekers stadje net buiten Queenstown. In het riviertje wat door het dorpje loopt kun je nog op de ouderwetse manier naar goud zoeken, de kans om je vakantie terug te verdienen is nihil.
In een klein ateliertje kopen we nog een kiwi van jade (groensteen).
Terug naar Queenstown denk ik nog een lokatie te weten waar ze aan het raften zijn, helaas een verkeerde weg want we komen boven op een hoge berg terecht. De kans dat ze daar raften is zeer klein maar wel zien we de paragliders in grote getale van de berg af het dal in zweven.
Terug op de camping genieten we nog even van een drankje in de zon alvorens het centrum in te gaan voor een lekker hapje eten.

Queenstown – Te Anau (dag 22)

wo. 12-01-05

Vandaag slechts 175 km te gaan, we zijn dan ook al rond het middaguur in Te Anau. Onderweg zie je het landschap langzamerhand wijzigen. Van glooiend grasland met schapen gaat het langzaam over in het ruigere gebied van het fiordland.
In het kleine dorp aan het gelijknamige meer doen we eerst nog wat boodschappen, en na een snelle hap zoeken we een holidaypark. We vinden al snel een geschikte camping voor de komende twee nachtjes vlak bij het centrum.
Omdat we niet het risico willen lopen om morgen geen plaatsje te hebben op de boot boeken we bij de receptie van het park alvast de boottocht over Milford Sound.
De rest van de dag genieten we aan de rand van het meer lekker van brandende zon.

Voor de fans van Lord of the Rings: In het ruige fiordland waar we nu zitten zijn grote delen van de films opgenomen.

Te Anau (Milford Sound) (dag 23)

do. 13-01-05

We vertrekken al op tijd omdat de route naar Milford Sound heel mooi is en we onderweg dus een aantal stops willen maken. We hebben het advies gekregen om al voor 09.00 uur op weg te zijn, we zijn dan de vele touringcars voor die rond 09.30 uur vertrekken.
Er staat veel wind en op de open vlakte moet ik het stuur stevig vasthouden om de maui op de weg te houden.
Helaas word het weer steeds slechter en gaat het regenen.
De geplande stops vallen dus letterlijk in het water, we maken nog wel twee korte stops maar alles is grauw en grijs. Zo’n regenachtige dag is niets bijzonders in dit gebied, er valt jaarlijks meer dan 6 meter regen. Rond 11.30 uur komen we al aan in Milford Sound. In het bezoekerscentrum eten we een hapje om vervolgens in de stromende regen naar de vertrek terminal te lopen. Het is hier een gekkenhuis van komende en gaande passagiers.
Om 13.30 vertrekt onze boot voor een tocht van twee en een half uur door de fiord. De tocht is geweldig mooi maar helaas wil het maar niet stoppen met regenen. Door de zware regenval worden we wel getrakteerd op heel veel watervallen die langs de steile rotswanden naar beneden storten. De bekendste waterval, Stirling Falls, is door het vele water vandaag wel heel spectaculair. De boot vaart met de boeg tot onder de waterval en een enkele passagier die het heeft gewaagd om op het voordek te gaan staan krijgt een gratis douche.
Na de schitterende tocht keren we weer terug naar Te Anau maar ook op de terugweg komt er niets van om een stop te maken, het regent nog steeds.
Om 18.00 uur keren we terug op de camping en het zonnetje breekt door. Verdorie, te laat!
Als compensatie voor zoveel pech gaan we lekker uit eten.

Te Anau – Dunedin (dag 24)

vr. 14-01-05

De zon schijnt weer volop als we wakker worden.
Voor vandaag staat de oversteek naar de oostkust op het programma. De rit gaat door het prachtige, glooiende en groene berglandschap van centraal Otago. Onderweg zien we voor het eerst grote hoeveelheden schapen.
Rond een uur of twee komen we aan in Dunedin. Deze stad ligt aan een prachtige baai tegen de bergen aangebouwd.
Dunedin is een Schotse stad door de vele kolonisten die zich hier in het verleden hebben gevestigd. De schotten hebben voor de bouw van Dunedin zelf de plattegrond van Edinburgh gebruikt. Dit levert zo af en toe wel zeer steile straatjes op omdat Dunedin veel heuvelachtiger is. Het absolute toppunt hierin is Baldwin Street, 38 graden. Maar na veel gepiep en gekraak van de camper komen we toch aan bij het holidaypark.
Na installatie van de camper lopen we de 2,5 km naar het centrum, ook nu word weer duidelijk dat er niets vlak is in Dunedin. gelukkig voor ons gaat het hoofdzakelijk naar beneden.
Ook uit de vele gebouwen blijkt de schotse invloed. Zo is het politiebureau gebaseerd op het gebouw van Scotland Yard in Londen. We besluiten ons rondje door het centrum met een bezoek aan het spoorwegstation, een prachtig gebouw met binnen een mooie mozaïek vloer.
Terug naar de camping nemen we lekker een taxi, we weten tenslotte dat het deze keer hoofdzakelijk naar boven gaat.

Dunedin (dag 25)

za. 15-01-05

Vroeg op vandaag, want hoewel we in de omgeving van Dunedin blijven is er voldoende te doen.
Om hal tien rijden we het schiereiland, Otago Peninsula, op.
Het eerste doel is Lanarch Castle, een mooi kasteeltje met een echte toren (het enigste kasteel in heel Nieuw-Zeeland) Met behulp van een plattegrond met route-beschrijving bezichtigen we het kasteel (particulier bezit) en de fraaie tuin.
Na Lanarch Castle rijden we naar het uiterste puntje van het schiereiland voor een bezoek aan de albatroskolonie.
De rondleiding begint met een film waarin we uitleg krijgen over het leven van de Royal Albatros en daarna gaan we met de gids naar een schuilhut bovenop de klif. Vanuit deze hut zien we drie broedende albatrossen en na een poosje zien we de eerste terugkomen van hun zoektocht naar voedsel. Het is een fantastisch gezicht om deze enorme vogels, met een spanwijdte van zo’n 3 meter, te zien zweven op de wind.
Vlakbij de albatroskolonie is ook een pinguïnkolonie gehuisvest, het betreft de Yellow-Eyed Pinguïn. Vanaf het bezoekerscentrum worden we met een busje tot vlakbij het strand gebracht. Boven op de heuvel zien we de eerste pinguïn op een nest zitten. We dalen af richting strand waar in de duinen een gangenstelsel is uitgegraven met op verschillende plaatsen een schuilhut vanwaar we de kleine pinguïns kunnen bewonderen. Nadat we een aantal pinguïns over het strand hebben zien waggelen keren we moe maar voldaan terug naar de camping.

Dunedin – Christchurch (dag 26)

zo. 16-01-05

Weer vroeg op pad, het is vandaag zo’n 370 km naar Christchurch. Na 80 km maken we de eerste stop bij het plaatsje Moeraki. Op het strand bij Moeraki liggen een aantal vreemde rotsbollen, de ‘Moeraki Boulders’.
Hoe deze rotsen zijn ontstaan is niet helemaal duidelijk maar volgens de informatieborden vermoeden de geleerden dat het te maken heeft met kristalvorming om een willekeurig object wat later is versteend. De bollen komen door het wegspoelen van het zand en duinen bloot te liggen. Na vele jaren vallen de bollen door het oplossen van het zachte kristal uit elkaar.
Na dit (leerzame) bezoek rijden we met zo nu en dan een korte stop door naar Christchurch waar we al weer snel (door het eerder genoemde handige boekje) een camping vinden. We blijven maar voor één nachtje omdat we morgen doorrijden naar Kaikoura maar we reserveren alvast voor de laatste twee nachtjes als we weer terugkeren vanuit Kaikoura. ’s Middags bellen we alvast met de touroperator van de walvistochten om een plaatsje te reserveren op de boot.

Christchurch – Kaikoura (dag 27)

ma. 17-01-05

We vertrekken om 09.30 uur richting Kaikoura maar voor we Christchurch verlaten brengen we eerst een bezoek aan het Wildlife Reserve Park. Dit park is in eerste instantie opgezet om de Kiwi van dichtbij te kunnen bewonderen. De rest van het park is ook zeker de moeite waard om te bekijken maar het hoogtepunt is het nachtverblijf van de Kiwi waar we een paar van deze vogels in hun natuurlijke omgeving zien rondscharrelen.
We vervolgen onze tocht naar Kaikoura en om 14.45 uur arriveren we op de camping. We lopen nog even het dorp in en kijken gelijk waar we morgen moeten zijn voor de whale-watch.

Kaikoura (dag 28)

di. 18-01-05

We starten deze morgen lekker rustig, we hebben tenslotte alle tijd de whale-watch is pas eind van de middag.
We besluiten om deze morgen eerst eens langs te gaan bij een schapenfarm om getuige te zijn van een schapen scheershow. Daar aangekomen blijken er slechts twee shows per dag te zijn (13.30 en 16.30 uur) We rijden dus nog maar een stukje verder naar het uiterste puntje van het schiereiland om naar de zeerobben te kijken die daar vlak bij de kant zitten.
Om 13.30 uur zijn we weer terug bij de schapenfarm om te zien hoe het scheren in z’n werk gaat. Annette blijkt ook zeer ervaren bij het fles geven van het lammetje Annie.
Nadat we hebben gezien hoe een schaap van zijn jas wordt ontdaan keren we terug naar de camping en gaan lopen naar het Whalestation waar onze tour start. Om 16.00 uur mogen we eindelijk de bus in voor een kort ritje naar de haven vanwaar we vertrekken. Vlak voor de kust van Kaikoura wordt de zee al heel snel heel diep, dit is ook de reden waarom er zo vlak voor de kust walvissen zijn te zien.
De meest voorkomende walvis in dit gebied is de potvis (spermwhale) en een aantal mijl uit de kust spotten we de eerste. Dit exemplaar is ongeveer 17 meter maar boven water is slechts een klein deel zichtbaar.
Het mooiste beeld, waar iedereen op staat te wachten, krijgen we te zien als de potvis voor zo’n 2 uur onderduikt.De enorme staart komt dan even volledig boven water en met een enorme klap verdwijnt de potvis in de diepte. De tweede potvis die we te zien krijgen is zelfs nog iets groter, 20 meter.
Op de terugweg krijgen we nog een verrassing, vier kleine walvissen. Volgens de spreekstalmeester (met de nadruk op spreken) aan boord van onze rondvaartboot zijn we ‘verry lucky’ omdat deze soort, de beachwhale ?, maar zelden voorkomt in de wateren bij Kaikoura.
Tegen 19.00 uur keren we uitgehongerd, maar een prachtige ervaring rijker, terug bij de camper.

Kaikoura – Christchurch (dag 29)

wo. 19-01-05

Halverwege de morgen starten we de camper om via een toeristische route terug te rijden naar Christchurch. Het is prachtig weer en de Maui tuft rustig door het mooie landschap.
Om 13.30 uur komen we aan in Christchurch waar we eerst een bezoek brengen aan het Artic Centre wat vlakbij het vliegveld is gelegen. We maken een rondrit met een Hagglund, een voertuig met rupsbanden waarmee ze over de ijsvlaktes kunnen rijden. Op het speciale circuit ervaren we de mogelijkheden van dit unieke voertuig, bijna loodrecht stijgen en dalen, een ravijn van 1,5 meter oversteken en door het water waar de Hagglund blijkt te kunnen drijven. In het Artic Centre leren we alles over het leven op de zuidpool en de verschillende onderzoekcentra. Ook is er de mogelijkheid om in een speciale ruimte te ervaren hoe het er tijdens een sneeuwstorm aan toegaat.
Na dit bezoek rijden we naar de camping waar we eerder deze week al hebben gereserveerd.

Christchurch (dag 30 en 31)
Christchurch – Amsterdam

do. 20-01-05 / vr. 21-01-05

Om Christchurch te gaan verkennen nemen we de bus naar het centrum van de stad. Het eerste bezoek is aan het Cathedral Square, het grote plein in het centrum van Christchurch en zoals je al zult vermoeden is het meest prominente gebouw aan het plein de kathedraal. We nemen een kijkje in kathedraal en beklimmen de toren. Helaas valt het uitzicht een beetje tegen.
Na dit bezoek lopen we naar het Artist Centre. De prachtige oude gebouwen van het college zijn nu ingericht met diverse shops, galeries en af en toe een café. In een van deze cafeetjes eten we een hapje en lopen daarna zo het aangrenzende park in. In het park zijn de botanische tuinen de belangrijkste publiekstrekker.
Dwars door het park loopt het riviertje de Avon. We huren een kano om een uurtje door het park te varen. Nadat we alles hebben gezien lopen we terug naar Cathedral Square waar we een gezellig restaurant opzoeken om deze laatste dag in Nieuw-Zeeland op een gezellige wijze af te sluiten.

Na een goede nachtrust is nu toch echt de allerlaatste dag van onze vakantie aangebroken. We pakken de koffers weer in en ruimen de camper netjes op. We rijden richting vliegveld waar ook het verhuurstation is om de camper in te leveren.
Halverwege de middag stijgen we op. Een geweldige ervaring rijker keren we terug naar Nederland waar we zaterdagmorgen arriveren.

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons