New York en Canada 15 mei t/m 4 juni 2011

Veel plezier bij het lezen van dit reisverslag. Mogelijk heeft u wat aan de informatie bij de voorbereiding van uw eigen reis.

 

Dag 1 – Schiphol – New York

zondag 15 mei 2011

Vanmorgen om half negen vertrokken vanuit Zierikzee richting Schiphol.
Keurig op tijd vertrekt het vliegtuig, van Continental Airlines, om 13.15 uur naar New York.

Na een voorspoedige vlucht arriveren we omstreeks 16.00 uur (locale tijd) op de luchthaven Newark.
Voordat we eindelijk alle douane formaliteiten hebben gehad zijn we al doodversleten van het wachten in de eindeloze rijen voor de controleposten. Veiligheid voor alles!

Als we dan uiteindelijk de koffers hebben en buitenstaan, besluiten we om maar lekker Amerikaans te beginnen. We nemen een yellowcab naar ons hotel in 57th Street.
De taxirit en het inchecken in het hotel gaan lekker vlot. Eerst even wat uitrusten op de hotelkamer en dan nog even de straat op om wat te eten. Ook dit doen we lekker Amerikaans, bij de Mac!
We besluiten niet te laat terug te gaan naar ons hotel en gaan na een lekkere douche al vroeg slapen. Morgen lekker fris uit de startblokken om New York te gaan verkennen.

Dag 2 – New York

maandag 16 mei

Het was vanmorgen al vroeg dag. Om 07.00 uur waren we al klaar wakker en dus ook maar opgestaan.
Vandaag gaan we Midtown Manhattan verkennen. Vanuit het hotel lopen we via 57th Street naar Broadway, en via Broadway komen we uit op Timesharing Square. Ondanks de regen, die een hele dag zal aanhouden, lopen er toch nog veel mensen.
Vervolgens lopen we verder via Bryant Park en het mooie gebouw van de New York Public Library naar Rockefeller Center. Dit zeer hoge gebouw is zowel binnen als buiten mooi aangekleed. Binnen met mooie beschilder ben op de hoge plafonds, buiten met fonteinen en beelden. Rockefeller Center is vooral bekend van de buiten ijsbaan in de winter met een gigantische kerstboom.

We vervolgen onze weg via het nabijgelegen St. Patrick’s Cathedral naar Grand Central Terminal. In dit prachtige gebouw nuttigen we een lekker bakje koffie en bekijken we de mooie architectuur van dit oude station.
Naast Grand Central Terminal staat de Chrysler Building, maar door de regen en lage bewolking is de mooie top van dit gebouw niet te zien (met recht een wolkenkrabber).

Na een lange wandeling is onze volgende stop het vliegdekschip ‘Intrepid’. Dit oude marine vaartuig doet nu dienst als museum. Naast het vliegdekschip ligt ook boog een oude onderzeeër en ook die kunnen we bezichtigen.

Als laatste activiteit van deze drukke dag stappen we aan boord van een rondvaartboot en laten we ons rondvaren over de Hudson rivier. Helaas is het zicht niet zo geweldig door de regen en mist maar toch krijgen we vanaf het water een mooi zicht op Manhattan.
Natuurlijk varen we ook lang het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge.

Na deze lange dag eten we nog wat bij de Italiaan op Broadway en gaan daarna terug naar het hotel. New York heeft nu al een grote indruk op ons gemaakt!

Dag 3 – New York

dinsdag 17 mei

Opnieuw een regenachtige dag in New York. We starten deze dag met een Amerikaans ontbijtje zodat we met een goed gevulde maag onze verdere verkenning van New York kunnen starten.
Vandaag is ook onze eerste kennismaking met de metro. Even goed opletten, maar het is best logisch.

De metro brengt ons als eerste naar Ground Zero. Waar de voormalige Twin Towers hebben gestaan is nu een grote bouwput. Hier worden nieuwe torens gebouwd en een park ter nagedachtenis aan de tragische gebeurtenis van 11 september 2001.
Als je daar zo rondloopt krijg je gewoon weer koude rillingen over je rug en vraag je je af hoe dit in Godsnaam zo heeft kunnen gebeuren. Ook verbazen we ons dat de 2 torens op zo’n klein gebied zijn ingestort en omliggende gebouwen bespaart zijn gebleven.

We vervolgen onze weg via de promenade langs de Hudson rivier tot aan Battery Park. Vanaf dit punt heb je een mooi zicht op de Statue of Liberty. We wandelen verder door Wall Street, het financiële hart van Manhattan.

Via Park Row, langs City Hall, komen we uit in Chinatown. We slenteren wat door de kleine straatjes en bekijken de vele Chinese winkeltjes en kraampjes.

Vanuit Chinatown lopen we zo Little Italy in, van de ene cultuur de andere in. In deze wijk hangt een beetje een Soprano’s sfeertje, gezellig Italiaans maar gelijkertijd heb je het idee dat de maffia ieder moment de hoek om komt.

Soho is de volgende wijk waar we terecht komen. Deze trendy wijk is het domein van de jongere upperclass. Gezellige bars en chique winkels beheersen het straatbeeld.
Vanuit Soho nemen we opnieuw de metro en verplaatsen we ons naar 34 Street. Hier staat de beroemde Empire State Building, waar ooit King Kong naar boven is geklommen.
Helaas is een bezoek aan de top van dit gebouw zinloos omdat het zicht boven 0,0 is vanwege de laag hangende bewolking.
De voorspellingen waren heel slecht voor vandaag, maar na de onweersbui vanmorgen tijdens het ontbijt is er (op een enkel spatje na) geen regen meer gevallen.

Wederom een drukke dag met zeer veel indrukken!

Dag 4 – New York

woensdag 18 mei

We starten deze dag met een heerlijke wandeling door Central Park. Ons hotel ligt slechts 2 blokken van het park verwijderd en voor je het weet ben je vanuit de drukte van de stad in de rust va Central Park. Het park heeft een oppervlakte van 340 hectare, wij bekijken slechts een deel van het park. We maken een rondje rondom het meer wat midden in het park is gelegen en genieten van de rust en het uitzicht. Er zijn zelfs plaatsen in het park waar je niet meer de indruk hebt in een grote stad te zijn. Je ziet er niets meer van de bebouwing, zelfs de wolkenkrabbers zijn uit het beeld verdwenen.

Het weer ziet er vandaag ook goed uit, af en toe probeert het zonnetje voorzichtig door het wolkendek te breken. Omdat het er behoorlijk helder uit ziet besluiten we nogmaals naar het Empire State Building te gaan om te kijken of er nu wel voldoende zicht is. We treffen het, boven op het uitkijk platform van de 86ste verdieping hebben we een behoorlijk goed zicht over Manhattan.
Hoezeer we het getroffen hebben blijkt later wel, eenmaal beneden begint het weer te regenen en trekt de lucht weer behoorlijk dicht. Het is inmiddels half in de middag en omdat het er niet naar uitziet dat het snel droog zal worden nemen we de metro terug naar het hotel. Hier kunnen we alvast wat zaken regelen voor ons vertrek morgen, zoals vervoer naar het vliegveld en alvast wat inpakken van de koffers.
Als het vanavond wat droger is lopen we nog even naar Time Square voor wat te eten en nog even rondkijken.
Tijdens het eten kwamen we er achter dat we de afgelopen dagen eigenlijk wel cultureel bezig zijn geweest. De eerste avond Italiaans, de tweede Thais en de laatste avond Mexicaans. Tussendoor nog Amerikaans ontbijt, cultuur genoeg dus!

Morgen gaat om 8.40 uur ons vliegtuig naar Toronto.

Dag 5 – New York – Toronto

donderdag 19 mei

Een drukke dag met verplaatsing van New York naar Toronto.
Om 05.45 uur staat onze taxi al klaar om ons naar het vliegveld te brengen. Na de lange rijen voor het inchecken en de controle, waarbij zelfs de schoenen uit moesten, vertrekt het vliegtuig met enige vertraging om 09.00 uur.

In Toronto aangekomen zoeken we even of er misschien transfer ismes zijn naar de camper verhuur. Na wat zoeken, en niets gevonden, besluiten we maar een taxi te nemen. Achteraf niet zo slim omdat bleek dat een transfer wel was inbegrepen bij de prijs, we hadden alleen even naar het verhuurstation moeten bellen. Het verhuur bedrijf ligt op ruim een uur rijden van het vliegveld, dus er is al ruim een halve dag voorbij.
Voordat je dan op weg mag met de camper duurt ook nog wel even. Eerst alle gegevens nakijken, diverse handtekeningen zetten om akkoord te gaan met diverse voorwaarden, dan een uitgebreide instructie over het gebruik van de camper.

Eindelijk dan toch op weg. Eerst een supermarkt vinden om de eerste boodschappen in te slaan. Dat valt al niet mee, een verkeerde afslag en je rijdt zo een fiks aantal kilometers om. Uiteindelijk is het dan toch nog gelukt, op weg richting Niagara Falls.
Omdat we al behoorlijk vermoeid zijn van deze dag besluiten we om de snelweg te verlaten en een camping te zoeken. Helaas rijden we net de verkeerde kant van de snelweg af en komen vlak langs de kust van het meer. Hier zijn geen campings, alleen zeer dure villa’s.
Uiteindelijk in de Campinggids een camping gevonden en na enig zoekwerk rijden we het terrein op. Helaas, geen geschikte plaats voor ons, het blijkt een seizoenscamping te zijn.
De aardige mevrouw verwijst ons door naar een andere camping op ongeveer 15 minuten rijden (blijkt ruim 30 minuten) waar we uiteindelijk een plekje voor de camper vinden.
Het is inmiddels al begin van de avond. We maken een eenvoudige maaltijd klaar en na het eten douchen.

Morgen weer verder!

Dag 6 – Camperville – Niagara Falls

vrijdag 20 mei

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt vervolgen we onze weg naar de Niagara Falls.
Of de nachtrust heeft ons goed gedaan, of we leren snel, maar de reis verloopt soepel zonder verkeerd te rijden. Ook de camping is snel gevonden en een plaatsje voor 2 nachten gereserveerd op Campark Resort Best Holiday. Net 12.00 uur en we zitten wat te drinken bij de camper. Het weer is nog goed, een lekker zonnetje en goede temperatuur. Ondertussen kijken we wat we nog kunnen doen deze middag.

We besluiten om richting de Falls te rijden om alvast een indruk te krijgen van wat er allemaal is te doen. Echter wanneer we net onderweg zijn begint het zomaar uit het niets behoorlijk te regenen. Ik dacht eerst nog dat dit misschien de spetters van de waterval waren, maar dat bleek toch niet zo te zijn 😉 De plannen worden bijgesteld, dan eerst maar een supermarkt zoeken voor nog wat boodschapjes. Helaas verkopen ze hier in de supermarkt geen alcohol, dus voor bier en wijn moeten we toch nog verder zoeken. Na wat speurwerk vinden we een ‘Beer Store’ en zoals de naam al doet vermoeden verkopen ze hier alleen bier. Voor de wijn moeten we dan toch nog een drankwinkel zoeken.

Na nog wat rondkijken in het stadje Niagara Falls rijden we weer terug naar de camping.
Inmiddels is de regen wel gestopt maar is de camping veranderd in een modderpoel.
We drinken nog wat en maken wat te eten klaar.
Ondertussen genieten we van alle mensen die aan komen voor een lang weekend. Maandag is er een feestdag dus trekken de Canadezen er massaal een weekend op uit.
We kijken onze ogen uit naar wat er allemaal aankomt. Camper trailers van een meter of tien, en meer, waar allemaal delen uitschuiven om nog iets meer ruimte te creëren. Maar ook hele families met tenten die ze gezellig bij elkaar plaatsen en nog voordat de tent staat is de BBQ al aan het opwarmen.
En wij ondertussen genieten in onze camper, die met het aansluiten van een waterslang en elektriciteit kabel in 2 minuten klaar is. Alleen niet vergeten om de vuilwatertank op tijd te legen. Oeps, het water loopt niet meer weg.

Dag 7 – Niagara Falls

zaterdag 21 mei

Lekker uitgeslapen vanmorgen, 8.15 uur, en na het verwennen van de innerlijke mens vertrekken we naar de watervallen.

Whow and Aaahhh! De eerste aanblik van de Niagara Falls.

Wanneer we met de camper de bocht omkomen en de Niagara Parkway opdraaien kijken we recht op de waterval. We kunnen hier niet stoppen en gaan dus eerst op zoek naar een parkeerplaats. Helaas mag je met de camper niet op de parkeerplaatsen vlak bij de Falls, we worden op een achteraf plaats neergezet. Het voordeel is dan weer wel dat het parkeertarief slechts de helft is van de andere parkeerplaatsen (lekker Nederlands) en er rijdt een shuttlebus die ons naast de watervallen uitzet.

Zodra we de bus uitstappen, krijgen we de eerste nevel al over ons heen. Het water dondert met zo’n kracht en grote hoeveelheden naar beneden dat er constant een nevel hangt.
De Niagara watervallen bestaan uit twee watervallen, de Amerikaanse en de Canadese. De Canadese is veruit de mooiste, en grootste. Hoewel de Amerikaanse iets hoger is, nl. 2 meter hoger, is deze minder spectaculair. De Canadese is in we halve cirkel en daarom de “Horseshoe Falls” genaamd.
We maken eerst wat foto’s vanaf de kant en lopen dan naar de opstapplaats van de “Maid off Mist”. Met deze boot vaar je tot vlak onder de waterval en in de mist. Iedereen aan boort krijgt een blauw, plastic regenjasje om je te beschermen tegen de grote hoeveelheid nevel die je over je heen krijgt. Na deze schitterende tocht, die je eigenlijk midden in de waterval brengt, lopen we verder het stadje in. Hier krijgen we een indruk van hoe de aanwezigheid van de watervallen geëxploiteerd wordt. Het is een aaneenschakeling van eettentjes en attracties waarvan de meeste niets met water hebben te maken.

Na wat te hebben gegeten besluiten we om in het enorme reuzenrad te gaan om zo ook nog een mooi beeld van de watervallen vanuit de lucht te krijgen, en dat krijg je dan ook!

Eind van de middag keren we moe, maar voldaan terug naar de camping. Morgen vroeg op voor een lange reis richting Bruces Peninsula.

Dag 8 – Niagara Falls – Port Severn

zondag 22 mei

Er staat voor vandaag een lange verplaatsing op het programma, vroeg op dus. Rond half 8 zijn we uit bed en na het ontbijt en andere plichtplegingen vertrekken we rond 09.00 uur richting Kitchener en Waterloo.
We nemen een toeristische route via de kleinere hoofdwegen en rijden door voornamelijk landbouwgebied. Grote boerderijen en uitgestrekte landerijen, met tussendoor hier en daar een veeboer met koeien in de wei.
Het gebied ten noorden van Waterloo staat bekend om de mennonieten die hier wonen. Deze diep religieuze bevolkingsgroep heeft hun manier van leven de afgelopen 200 jaar niet of nauwelijks gewijzigd. Bij de dorpjes Heidelberg, Elmira en Elora zie je ze nog rondrijden met paard en wagen. Wij zien er slechts 1 rijden in het voorbijgaan. Waarschijnlijk is het slechte weer (regen) hier debet aan.

We rijden verder richting de snelweg 400 om het laatste stuk naar Port Severn. Net voor we daar arriveren hebben we een camping gevonden in Waubaushene waar we 1 nachtje verblijven. We hebben er ruim 400 kilometer opzitten, dus is het wel tijd voor een beetje rusten. Morgen gaan we richting Algonquin Park.

Dag 9 – Port Severn – Algonquin Park

maandag 23 mei

Vandaag het laatste stukje naar Algonquin Park.
Maar voor we kunnen vertrekken hebben we de hulp van de parkmanager nodig. Het heeft de afgelopen nacht namelijk behoorlijk geonweerd en geregend waardoor de ondergrond waar we op stonden wat zacht is geworden. De toch wel redelijk zware camper is een beetje weggezakt en wegrijden is dus niet mogelijk. Wat aardige buren bieden aan om een duwtje te geven maar ook dat mag niet helpen, de wielen graven zich steeds verder in. Gelukkig heeft de parkmanager een stevige pick-up waarmee hij ons zonder probleem uit de modder sleept.

Na dit korte oponthoud vervolgen we onze reis. De eerste 30 km nemen we de snelweg 400 naar het noorden waarna we over binnenwegen richting Huntsville rijden.
Deze prachtige route voert ons door een heuvelachtig, bosrijk merengebied. We genieten van het uitzicht en stoppen onderweg ook een paar keer om rustig van het mooie landschap te genieten. Helaas gaat het eind van de morgen opnieuw regen, met af en toe behoorlijk stevige onweersbuien.

Rond 13.30 uur rijden we de camping op die we in de camping Ida hebben gevonden.
Deze camping, “Algonquin Trails Camping Resort” ligt net buiten het dorpje Dwight, zo’n 20 km ten oosten van Huntsville en slecht een paar kilometer van de ingang van het park.
Het is een prachtige camping, midden in het dennenbos, met mooie ruime plaatsen en een heel aardige eigenaar die ons netjes helpt en het nodige vertelt over het park en andere wetenswaardigheden zoals goede restaurants ed. We boeken hier voor 3 nachten zodat we 2 volle dagen hebben om het park te verkennen.
De rest van de dag blijven we op de camping omdat het blijft regenen. Mooi even de tijd om een wasje te doen en verder wat informatie over het park lezen. Tussen de buien door lopen we nog een rondje door de bossen rond de camping.
Voor de komende 2 dagen geven ze gelukkig weer zonnig weer af.

Dag 10 – Algonquin Park

dinsdag 24 mei

De morgen begint nog wat druilerig maar al snel komt de zon voorzichtig door. De rest van de dag is het prima weer.

Vanaf de camping is het nog een klein stukje rijden naar het Algonquin Park. Bij de ingang kopen we een toegangsbewijs voor de komende twee dagen. Zonder dit bewijs mag je in het park nergens je auto parkeren, dus dit heb je wel nodig.
 Voor vandaag staat er een wandeling op ons programma. We besluiten om Mizzy Lake Trail te lopen, dit is een ronde van zo’n 11 kilometer over moeilijk terrein. Om 11 uur beginnen we aan de Trail die ons land diverse meertjes voert en door de naaldbossen. De pad is soms slecht tot zeer slecht begaanbaar en door de vele regen staan delen van het pad ook onder water. Maar al deze ontbering wordt beloond met schitterende plaatjes van de ongerepte natuur.
We hopen natuurlijk ook nog wat wildlife te spotten maar het enige wat we zien zijn wat kikkers, vogels en schildpadden. Van die laatste zagen we veel in 1 van de meertjes en ze hadden allemaal een rugnummer. Ik dacht dat er een schildpaddenrace was, maar het bleek voor een onderzoek te zijn. Helaas geen elanden (Moose) gezien, misschien morgen beter.

De vermelding bij deze Trail dat het moeilijk is en zo’n 6 uur in beslag neemt is niet gelogen. Na 5 1/2 uur zijn we pas weer terug bij het beginpunt, moe maar voldaan. Een zeer mooie tocht.

Voordat we terug rijden naar de camping eerst nog wat boodschapjes doen. Hiervoor moeten we nog een behoorlijk stukje rijden maar dat zijn we zo langzamerhand wel gewent.

Morgen nog een dag in het park, van avond even uitzoeken wat we dan gaan doen.

Dag 11 – Algonquin Park

woensdag 25 mei

Als we vanmorgen opstaan schijnt het zonnetje al lekker, het belooft een prachtige dag te worden.
We rijden eerst naar het informatiecentrum van het park waar een kleine tentoonstelling is ingericht van de dieren die in het park leven. Zo krijgen we uitleg over de bever, die zeer belangrijk is voor het leven in het park. Door het bouwen van de beverdammen is er zeer veel stilstaand water in het park wat weer goed is voor veel andere dieren. De Eland komt ook veel voor in het park en is in het voorjaar vaak langs de weg te zien omdat ze dan komen drinken vanher zoute water in de berm. Dit water is zout omdat er in de winter veel is gestrooid om de wegen sneeuwvrij te houden. Helaas hebben wij ze niet gezien, alleen een opgezet exemplaar in het informatiecentrum.
Bij het centrum is ook een uitkijkplatform waar we een mooi uitzicht over het park hebben.

Na het bezoek aan het informatiecentrum rijden we een stukje terug naar Two Rivers waar we een fiets huren om een mooie fietsroute door het bos te maken. De 20 km lange route voert ons langs mooie velden, meren en door het bos. Onderweg maken we een aantal stops om van het uitzicht te genieten.
Na een uurtje of drie fietsen leveren we de fietsen weer in en rijden door naar een volgend uitkijkpunt. Dit uitkijkpunt ligt boven op een klif en kijkt uit over Canoe Lake.

Ook deze tweede dag in het Algonquin Park zit er weer op. We keren terug naar de camping voor een lekkere maaltijd en plannen het vervolg van onze reis.

Dag 12 – Algonquin Park – Ottawa

donderdag 26 mei

Voor vandaag staat er weer een verplaatsing op het programma. Het einddoel is Ottawa, de hoofdstad van Canada.
Na de dagelijkse ochtend rituelen kunnen we vertrekken. Ook de vuilwatertanks van de camper nog even legen bij de dumpplaats van de camping en dan echt op pad.
Het regent inmiddels ook weer en het ziet er niet echt naar uit dat her vrij snel droog zal worden. O ja …. De camper heeft ook nog dorst, dat kreng zuipt behoorlijk. Bij normaal gebruik zo’n 1 op 5.

De route gaat eerst weer over de highway 60 door het Algonquin Park en daarna rijden we nog wat binnendoor door mooi bosgebied tot Renfrew waar we een fusee stop maken bij de Mac.

Vervolgens rijden we verder via de snelweg naar Ottawa. Vlak voor Ottawa verlaten we de snelweg en vinden daar onze camping voor de komende overnachting. Het is inmiddels half de middag en het is ook gestopt met regenen. De rest van de dag lekker wat relaxen.

Dag 13 – Ottawa – Parc Mont-Tremblant

vrijdag 27 mei

Gisterenavond hebben we de laatste week van onze vakantie ingepland, zodanig dat we de laatste nacht op de camping vlak bij de camperverhuur kunnen doorbrengen.

Als we deze morgen wakker worden gent het weer. Nu maar hopen dat het niet te lang duurt want voordat we verder naar het noorden rijden willen we eerst nog bij de parlementsgebouwen in het centrum van Ottawa gaan kijken.
Tegen de tijd dat we van de camping afrijden lijkt het al wateriger te worden, moed houden dus. We draaien de snelweg 417 op die dwars door Ottawa gaat. Op deze snelweg willen we de afslag naar Elgin Street nemen omdat deze recht op de parlementsgebouwen uitkomt. Helaas …… highway 417 heeft geen afslag naar Elgin Street, omkeren dus maar en een andere afslag proberen. Metcalfe Av. heeft wel een afslag dus die nemen we maar.
Na wat draaien en keren komen we toch op Wellington Street waaraan de parlementsgebouwen liggen. Nu nog een parkeerplaats vinden waar we met de camper terecht kunnen, parkeergarages genoeg maar met een doorgangshoogte van 2 meter is dat iets te laag voor de camper. Na twee keer heen en weer rijden en zoeken geven we het op, we besluiten maar door te rijden. Voor de parlementsgebouwen stoppen we nog snel even aan de kant van de weg om een foto te maken en dan weer op naar highway 417 richting Quebec. Het einddoel voor vandaag is Mont Tremblant vlak bij het gelijknamige park.

Na een stukje snelweg nemen we weer een binnenweg die ons wederom door een schitterende omgeving voert. Dit gebied, ‘Laurentides’, is hét recreatiegebied voor de inwoners van Montréal en in het weekend trekken ze massaal dit bosrijke berggebied in.
Vlak bij de ingang van het Parc national du Mont Tremblant vinden we een mooie camping waar we voor twee nachtjes boeken.

Aan de namen merk je al dat we inmiddels het Franstalig gebied zijn binnengereden. Zodra je Quebec binnen bent spreekt men Frans, dit hadden we tien meter over de grens al ervaren. Net over de grens met Ontario stopten we bij de supermarkt om weer wat in te slaan, gelijk werden we in het Frans aangesproken. Omdat we aangaven dat we toeristen waren vanuit Europa waren ze bereid om Engels te spreken, nou ja Engels? Zelfs Alo-Alo is beter te verstaan!
Ook op de camping moet eerst 1 van de medewerkers opgetrommeld worden die Engels spreekt, terwijl we toch nog steeds gewoon in Canada zijn. En wij maar denken dat de Belgen erg zijn, licht het dan toch aan de Fransen?

We merken ondertussen wel dat we verder noordwaarts zijn getrokken want het is een stuk frisser. Voor vannacht geven ze maar een graadje of zes af, maar morgen voorspellen ze goed weer. Gelukkig maar want regen is er nu wel genoeg gevallen. Gelukkig hebben we tot nu toe alleen maar regen gehad tijdens de dagen dat we ons verplaatste en er niet veel overlast van gehad. Het is alleen vervelend dat je onderweg niet zo snel even stopt om wat rond te kijken.

Dag 14 – Parc Mont-Tremblant

zaterdag 28 mei

Het is lekker rustig op de camping, wat tot gevolg heeft dat we wat langer uitslapen dan anders. Het is al half negen als we uit bed komen en de zon schijnt al voorzichtig, ook de temperatuur is aangenamer dan gisteren.Na het ontbijt koppelen we de camper weer los van elektra en water en rijden naar het Parc national du Mont Tremblant, dit is zo’n 20 minuten rijden vanaf de camping.

Het park is een bosrijk berggebied met zeer veel meren, riviertjes en watervallen.
Onze eerste stop is bij de watervallen ‘Du-Diable’. Na een korte wandeling door het bos, langs het riviertje du Diable, komen we bij de watervallen. Mede door de veelvuldige regen komt er behoorlijk wat water naar beneden gevallen. We genieten even van het uitzicht en maken natuurlijk wat foto’s alvorens we weer terug wandelen naar de camper.

De volgende stop is bij Lac Monroe. Hier is ook een bezoekerscentrum waar we eerst wat eten en rondkijken in de shop. Omdat er toch nog wat kans is op regen wagen we ons maar niet aan een kajak tocht. Vlak bij het bezoekerscentrum start een wandelroute van een kleine 5 km naar een uitkijkpunt over het meer.
We lopen tussen de dennen men naar het hoger gelegen uitkijkpunt. Dit betekend uiteraard wel dat het constant naar boven gaat. Uiteindelijk hebben we ongeveer 250 hoogtemeters overwonnen voordat we beloond worden met een panoramisch uitzicht over het Lac Monroe en het omringende woud. In het dal hangt nog een beetje mist wat een mooi effect geeft aan het beeld.
De wandeling terug gaat een stuk makkelijker omdat het nu alleen maar naar beneden gaat.
Het is inmiddels al weer tegen het eind van de middag en rijden op ons gemak terug naar de camping. We maken nog een korte wandeling over de camping en door het dorpje.
Hier is echter weinig te beleven, enkele hotels zij zelfs gesloten. Men leeft hier waarschijnlijk hoofdzakelijk van de wintersport. In de nabije omgeving zien we dan ook diverse skipistes en skiliften.

Na het eten nog even de route voor morgen bepalen. We gaan naar Montréal, maar mogen van het verhuurbedrijf niet met de camper in de stad komen. Ze hebben ons een camping aanbevolen net buiten de stad die vervoer naar de stad verzorgt. Nu alleen nog even kijken hoe we het beste kunnen rijden om zoveel mogelijk de drukke wegen rondom de stad te vermijden. Na wat puzzelen lijkt het wel te zijn gelukt, morgen kijken of het klopt.

Dag 15 – Parc Mont-Tremblant – Montréal

zondag 29 mei

Het is maar een korte reis deze morgen, dus hoeven we vanmorgen niet te haasten ( doen we trouwens toch niet). Ondanks het latere vertrek staan we toch al om 12.00 uur bij de camping. Deze ligt een paar kilometer buiten Montréal en deze hebben we uitgekozen omdat we met de camper Montréal niet in mogen. Inmiddels is wel duidelijk waarom, het is heel erg druk (zelfs op zondag) en ze rijden hier niet zo netjes als in de rest van Canada.
Gelukkig konden we de weg rondom de stad goed vinden en zijn we in 1x goed gereden.

Morgen kunnen we vanaf de camping naar het metrostation net buiten de stad om dan vervolgens per metro Montréal te bezoeken.

De rest van de dag doen we lekker relaxed, net vakantie! We lopen nog een rondje door de omgeving en hangen wat rond de camper. Lekker zitten in het zonnetje met een biertje, het leven is zo slecht nog niet. Er is op de camping ook weer internet aansluiting (WiFi) dus kunnen we ook weer even het nieuws uit Nederland bekijken.

Dag 16 – Montréal

maandag 30 mei

Voor vandaag staat het bezoek aan Montréal op het programma.
We vertrekken rond half tien richting Longueuil, een groot metrostation net buiten Montréal. Hier parkeren we de camper zodat we hiermee niet de stad in hoeven. We kopen een dagkaart voor de metro en gaan op pad.

De eerste stop is het Parc Olympique. De Montréal Towers is onderdeel van het Olympisch stadion en met een lift gaan we naar 175 meter hoogte. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad en het Olympische terrein.

We nemen vervolgens de metro naar de oude stad. Dit deel van Montréal kenmerkt zich door de smalle straatjes met oude klinkers en een gezellige sfeer. Veel terrasjes, café ’s en kleine winkeltjes. Voor de dagen met slecht weer of de koude winters heeft Montréal ook een ondergrondse stad, een groot winkelcentrum onder de stad met zo’n 30 km aan passages. Het is gelukkig mooi weer, een heerlijk zonnetje en 22 graden, dus wij hoeven niet onder de grond.

Al wandelend door de stad komen we op Place Jacques Cartier, op dit gezellige plein zoeken we een gezellig terras voor een hapje en een drankje.
Na de verzorging van de innerlijke mens vervolgen we onze weg naar de Basilique Notre Dame. Middels een rondleiding door de prachtige kerk, die van binnen volledig uit een houten constructie is opgebouwd, krijgen we veel informatie over de bouw en de geschiedenis.

Mont Royal, de berg waaraan Montréal zijn naam heeft te danken, licht net ten noorden van de oude stad en is zeker een bezoekje waard. Het is wel een fikse wandeling met een behoorlijke klim maar het uitzicht wat je daar voor terug krijgt beloont deze inspanning.
Op het grote terras boven op de berg komen veel mensen gezellig even uitwaaien en genieten van de zon.

Het is inmiddels eind van de middag en we lopen weer terug naar de gezellige oude straatjes. Moe, en met zere voeten, ploffen we op een terras om ons tegoed te doen aan een lekkere pasta en een heerlijk helder koel drankje.
Na het eten nemen we de metro naar het grote parkeerterrein en rijden terug naar de camping.

Dag 17 – Montréal – Kingston

dinsdag 31 mei

Ruim 400 km voor de boeg. Het einddoel voor vandaag is Kingston, een gezellige stad aan Lake Ontario bij de plaats waar de rivier de St. Lawrence het meer verlaat.
Maar voor we daar zijn eerst wat kilometers te overbruggen. De eerste hindernis is het drukke, en lastige, verkeer rondom Montréal door zien te komen. Voor alle zekerheid nemen we een aantal grote wegen in een ruime boog om de stad heen. Als dit is gelukt rest ons de lange, saaie highway 401 naar het (zuid) westen. Het schiet wel lekker op over zo’n snelweg maar er is weinig te zien en te beleven. Na een stop om te tanken en wat te eten rijden we nog een klein stukje over de 401 en nemen dan de afslag om verder te rijden via de 1000 Islands Parkway. Deze weg loopt langs de St. Lawrence rivier en dankt zijn naam aan de vele eilandjes die hier in de brede rivier liggen. Dit deel van de rivier (tot aan Kingston) heet ook Thousand Islands en is behoorlijk toeristisch. Op ieder eiland staat wel een huis, of huisje, zelfs op de allerkleinste rotsblokken die in het water liggen staat wel een gebouwtje. We stoppen onderweg nog even om, in het heerlijke zonnetje wat we vandaag hebben, de omgeving in ons op te nemen en het vast te leggen op de foto.

Net voor Kingston gaat de 1000 Islands Parkway weer over in de highway 401 en een paar kilometer verder gaan we er weer af om de camping te zoeken. Dit is gelukkig niet al te moeilijk omdat net na de afslag de borden ons al de juiste weg op wijzen.
Na het inchecken rijden we de camper op de toegewezen plaats, sluiten water en elektra aan, klappen de stoeltjes uit en genieten nog even van de laatste middagzon onder het genot van een lekker koel drankje.

Dag 18 – Kingston

woensdag 1 juni

Kingston, we oude vestingstad aan de monding van de St. Lawrence.
Het is dus niet verwonderlijk dat we de dag starten met een bezoek aan een oud fort. Fort Henry is een oud Engels militair bolwerk wat is gebouwd om zich in de begin jaren van 1800 te verdedigen tegen de Amerikanen.
Tegenwoordig herbergt het een museum en worden er door militairen, gekleed in de uniformen van vroeger, shows gegeven. Zo zijn wij getuige van een exercitie waarbij het vechten met geweer en bajonet word geoefend.

Na het bezoek aan het fort rijden we naar downtown Kingston. Bij de Starbucks drinken we een koffie met een broodje en lopen vervolgens wat door het oude centrum.
Om 15.00 uur schepen we in op een rondvaartboot voor een rondvaart door het gebied van de 1000 eilanden. Met het mooie weer is het lekker genieten in de zon. De rondvaart gaat over Lake Ontario en door de monding van de rivier de St. Lawrence. In de 8km brede monding liggen ook de vele eilandjes waaraan dit gebied zijn naam heeft te danken, Thousand Islands.

Terug aan wal strijken we neer op een terrasje om wat te drinken waarna we op zoek gaan naar een leuk restaurant.
Ons oog valt op een steakhouse, “The Keg”. Het schijnt nogal populair te zijn want we moeten even plaatsnemen in de wachtruimte voordat we naar onze tafel worden begeleid door een in een strak zwart jurkje geklede dame. Terwijl we de menukaart doornemen moet ik aan een reclame denken: drankjes, MasterCard; eten, MasterCard; bediening? Onbetaalbaar! en dan met name voor de heren;-)
Na een heerlijke steak van 16 oz. (ongeveer 450 gram) rijden we weer terug naar de camping.

Morgen weer terug richting Toronto, de reis zit er bijna op.

Dag 19 – Kingston – Nocolston

donderdag 2 juni

De laatste volle dag in Canada, vrijdagmorgen moeten we de camper inleveren en worden we ’s middags terug gebracht naar het vliegveld waar we vrijdagavond vertrekken.

Maar eerst vandaag nog. Het is nog ruim 300 km naar de camping in Nicolston. Deze camping is slechts 12 kilometer van het verhuur bedrijf dus ideaal voor de laatste overnachting, hoeven we ons morgen niet te haasten.
Omdat we geen zin hebben om de hele afstand over de highway te rijden nemen we zo af en toe een alternatieve route. We zijn dan wel langer onderweg maar zien nog wel wat van de omgeving.
Vanaf Kingston eerst nog een klein stukje over highway 401 maar al spoedig slaan we af richting Picton en nemen de toeristische route over het schiereiland Prince Edward.
We komen door kleine dorpjes met mooie, oude, houten woningen die prachtig aan het water liggen.
Zo langzamerhand komen we ook weer meer in landbouwgebied en hier op Prince Edward zij ook een aantal wijngaarden.
In Brighton maken we een pitstop om de innerlijke mens nog wat te verwennen, waarna we onze weg weer vervolgen via highway 401.
Even voor Toronto verlaten we wederom de snelweg om de grote drukte rondom Toronto te mijden. De weg voert ons nu tussen de grote landerijen door richting Nicolston. De grote, kale akkers waar de corn (maïs) al af is bepalen het beeld. Hier en daar onderbroken door de karakteristieke boerderijen met de hoge, vaak rode, schuren en de ronde graansilo’s.

Omstreeks half vijf arriveren we op de camping die prachtig is gelegen langs een klein slingerend riviertje. Hier genieten we van onze laatste avond in het prachtige Canada.

Dag 20 & 21 – Nicolston – Frankfurt – Amsterdam

vrijdag 3 juni & zaterdag 4 juni

Dit laatste deel van het verslag schrijf ik in het vliegtuig richting Frankfurt, het is inmiddels zaterdagmorgen 08.00 uur Nederlandse tijd.

Vrijdag 3 juni, Canadese tijd, kunnen we ’s morgens nog lekker op ons gemak opstaan en ontbijten omdat onze laatste camping slechts op 12 km vanaf het verhuurstation van Fraserway ligt. Voor vertrek ruimen we ook de camper nog op en verzamelen het restant aan voedsel, dit kunnen we achterlaten in de camper en Fraserway verzameld dit allemaal voor de voedselbank. Doen we zo op de valreep ook nog een goede daad in Canada.

Tegen elven leveren we de camper in en handelen de laatset formaliteiten met het verhuurbedrijf af. We zijn met 2960 km net binnen de limiet van 3000 km gebleven, toch altijd nog een flinke afstand voor 15 dagen.
Met een busje van Fraserway worden we, samen met nog wat andere huurders, teruggebracht naar het vliegveld in Toronto vanwaar we rond 22.00 uur vertrekken.

De vakantie zit er op, helaas hoort zo’n terugvlucht er ook nog bij maar dat is niet anders.
Met wat slapen, een filmpje en wat spelletjes komen we de uurtjes wel door.

We hebben een fantastische vakantie gehad. Wat we wilden zien hebben we ook gezien en nog wel wat meer.
New York was een bijzondere beleving, wat een stad, 24 uur per dag in beweging en zoveel mensen op een kleine ruimte.
Het is dan wel lekker om even te kunnen genieten van alle ruimte die Canada heeft te bieden. Prachtige natuur en minder gehaast.

Vormgeving en inhoud: Toon Wandel
© 2023 Gemaakt met Wordpress en Royal Elementor Addons